Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 28 iulie 2019

Prin parteneriate şi inovaţie, UNICEF ajută copii din 150 de ţări


În 2018, UNICEF a asigurat vaccinarea a aproape jumătate din copiii de pe Glob; a livrat 13,3 milioane de plase de ţânţari pentru pat şi aproape 50.000 de tone de alimente gata de consum


COPENHAGA / NEW YORK, 24 iulie 2019 - În 2018, UNICEF a oferit bunuri şi servicii în valoare de 3,486 de miliarde de dolari pentru a îmbunătăţi vieţile copiilor din 150 de ţări.

Vaccinurile, hainele, medicamentele, kiturile educaţionale şi manualele şcolare sunt unele dintre bunurile şi serviciile care i-au ajutat pe copii să lupte împotriva bolilor, să înveţe şi să crească, mai ales în ţările afectate de urgenţe şi conflicte.

În 2018, UNICEF a ajutat copiii prin:

- achiziţionarea a 2,36 de miliarde de doze de vaccinuri pentru a lupta împotriva unor boli ca rujeola, difteria, tetanos şi HPV, ajungând la aproximativ jumătate din copiii planetei;

- asigurarea accesului la apă potabilă pentru copii prin achiziţionarea a 1,26 de miliarde de tablete pentru purificarea apei şi plicuri pentru clorinare/floculare;

- protejarea copiilor împotriva bolilor transmise de ţânţari prin folosirea a 13,3 milioane de plase de ţânţari pentru pat;

- tratarea copiilor care suferă de malnutriţie prin asigurarea a 47.760 tone de alimente terapeutice gata de consum;

- susţinerea copiilor pentru a reveni în sălile de clasă, oferind 4,5 milioane de ghiozdane şi 84.000 de kituri educaţionale.

"Fiecare copil este unic şi aşa sunt şi nevoile sale," a spus Etleva Kadilli, Director al Diviziei de Aprovizionare din Copenhaga.

"Achiziţionarea de articole pentru copii nu este atât de simplă precum cumpărarea produselor de la raft. Aceasta presupune colaborarea cu diverşi parteneri pentru a ne asigura că în diferite ţări şi zone, copiii primesc ceea ce le trebuie pentru a trăi, pentru a le îmbunătăţi viaţa şi pentru a fi sănătoşi şi în siguranţă."

Pentru că situaţiile din diferite ţări devin din ce în ce mai complicate, mai ales în timpul urgenţelor, capacitatea de adaptare şi de a face lucrurile diferit poate contribui la maximizarea impactului pentru copii şi familiile lor.

Împreună cu o reţea globală de parteneri, UNICEF dezvoltă produse şi abordări noi pentru a răspunde nevoilor grupurilor din zone greu accesibile. Acest proces nu se limitează la inovaţii în ceea ce priveşte produsele, ci include şi colaborarea cu partenerii, mai ales cu mediul de afaceri, pentru a face produsele pentru copii mai accesibile şi convenabile financiar, sigure şi sustenabile.

Spre exemplu:
- Pentru a-i ajuta pe copii să îşi revină în urma malnutriţiei, UNICEF a achiziţionat 65% dintre alimentele terapeutice gata de consum de la producători localizaţi în sau în apropierea ţărilor cu cele mai mari nevoi, un procentaj record. Acest demers nu doar a susţinut economiile locale, ci a condus şi la un transport mai eficient şi la reducerea amprentei de carbon.

- În Republica Arabă Siriană, în ciuda conflictului, UNICEF lucrează cu întreprinderile locale care continuă să îşi deruleze activitatea pentru a oferi kituri igienice şi de educaţie, precum şi haine călduroase, ajutând astfel UNICEF să îi aprovizioneze rapid pe copii.

- În Nigeria, UNICEF a iniţiat o Consultare Regională a Industriei Sanitare pentru a încuraja colaborarea transfrontalieră cu Ghana şi Coasta de Fildeş şi pentru a identifica metode de îmbunătăţire a disponibilităţii toaletelor accesibile şi serviciilor sanitare pentru familii.

"Susţinerea primită din partea guvernelor, a mediului de afaceri, a donatorilor şi a partenerilor noştri în teren a fost esenţială întrucât ne-a permis să ajungem la milioane de copii cât s-a putut de repede", a adăugat Kadilli. "Rămân totuşi în continuare nevoi majore de acoperit. Finanţarea sustenabilă pe termen lung trebuie să rămână o prioritate pentru noi, pentru a răspunde nevoilor copiilor în situaţii din ce în ce mai complexe."

*** Note pentru Editori:
Mai multe informaţii despre felul în care UNICEF a schimbat vieţile copiilor în 2018 pot fi accesate la UNICEF Supply Annual Report 2018. Fotografiile din raport pot fi găsite aici.

Despre UNICEF
UNICEF lucrează în unele din cele mai dificile locuri din lume, pentru a ajunge la copiii cei mai dezavantajaţi. Pentru a le salva vieţile. Pentru a le proteja drepturile. Pentru a îi ajuta să îşi atingă potenţialul. În 190 de state şi teritorii, lucrăm pentru fiecare copil, pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru toţi. Şi nu renunţăm niciodată. Pentru mai multe informaţi despre UNICEF şi activitatea sa în folosul copiilor, vizitaţi www.unicef.org. 

Urmăriţi Divizia de Aprovizionare UNICEF pe Twitter şi Instagram.
Urmăriţi UNICEF pe Twitter şi Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu