Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 9 iulie 2019

ZILELE ORAȘULUI BOCȘA

Orice prilej de-a fi alături cu semenii tăi, trebuie să emane stări de BUCURIE! Bucuria este și atunci când, împreună, îl sărbătorești pe cel care de peste 20 de ani l-am ales Patron spiritual al orașului, adică PROTECTOR. În cazul nostru, al bocșenilor, este vorba de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, cel din mijlocul verii, cel cu tunetele și biciul de foc, dar mai ales cel înălțat la cer pentru credincioșia sa nețărmurită.
Pentru al omagia pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanu, Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, „Biblioteca Orășenească Tata Oancea” și Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor”, organizează o serie de manifestări culturale și artistice, menite să aducă bucurie comunității locale și nu numai.
Programul cuprinde:

Vineri 19.07.2019
Ora 14,00Sala muzeală „Spațiu și Lumină – Constantin Lucaci”Casa Orășenească de Cultură
Prezentarea revistei „Bocșa culturală” (nr.2/2019)-la 20 de ani de la apariție și lansarea volumului „Bibliografia revistei Bocșa culturală2014-2018”;
Moment muzical susținut de elevii Școlii de muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, coordonați de prof.dr. Constantin Tufan Stan și prezentarea celui mai recent volum al domnului Constantin Tufan Stan;
Prezentarea unui exponat de filatelie și numismatică „România și Uniunea Europeană” prezintă domnul Erwin Iosef Țigla;
Prezentare de carte și autor, Ovidiu Gligu.
Ora 16,30 – la sediul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea”
Vernisajul expoziției de pictură „Viorel Coțoiu”;
Șezătoare literar-muzicală (recital de poezie al poeților prezenți la eveniment).
Ora 18,30 –platoul din spatele Casei Orășenești de Cultură
Deschiderea primei zile a evenimentului „Zilele orașului Bocșa 2019”, cea dedicată muzicii populare, cu formația de dansuri populare „Bocșana” a Casei Orășenești de Cultură din Bocșa;
Ora 19,00 – platoul din spatele Casei Orășenești de Cultură
Seara muzicii populare - Program artistic susținut de Doru Țăranu și formația, alături de soliștii vocali: Mihaela Belciu, Otilia Duma, Vasile Conea, Dumitru Teleagă și Mihaela Petrovici.
Ora 19,00 – Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor”
Întâmpinarea Arhiereului și slujba vecerniei cu litia
Ora 21,30– Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor”
Slujba Utreniei;
Ora 23,00– Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor”
Acatistul Sfântului Prooroc Ilie;
Sâmbătă 20.07.2019
Ora 01,00– Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor”
Sfânta Liturghie (în biserica mănăstirii);
Ora 06,30– Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor”
Sfințirea apei și taina Sfântului Maslu;
Ora 09,30– Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor”
Sfânta Liturghie Arhierească;
Ora 18,00 – platoul din spatele Casei Orășenești de Cultură
Seara muzicii pop-dance – participă : formația Reddok, Mirabela Dauer, Sylvia & DJ Rynno, Betty Stroe, Taxi și Connect-R
Ora 23,00 – FOC DE ARTIFICII

ORGANIZATORII ÎȘI REZERVĂ DREPTUL DE A ADUCE MODIFICĂRI PROGRAMULUI PROPUS !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu