Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 31 iulie 2019

Activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al Județului Caraș-Severin în trimestrul II al anului 2019


Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin şi-a planificat şi desfăşurat activitatea în baza cadrului normativ şi a legislaţiei specifice domeniilor de competenţă şi responsabilitate.
La nivel judeţean, în perioada analizată, au fost efectuate
420 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor şi pe linia protecţiei civile, care au condus la identificarea a 1679 de deficienţe, din care 113 au fost înlăturate operativ, pe timpul controalelor. Pentru încălcările la normele specifice s-au aplicat 215 amenzi, în cuantum total de 275.000 lei şi 964 de avertismente.
            Au fost verificate 218 instituţii, 175 operatori economici și 21 de localităţi, din care una, într-o zonă afectată de alunecări de teren și 3 în zona de inundabilitate.
Pe linie de avizare/autorizare au fost primite 52 de solicitări, din care 34 documentaţii de avize de securitate la incendiu şi protecţie civilă și 18 documentaţii de autorizaţii de securitate la incendiu. Au fost emise un număr de 21 avize de securitate la incendiu și 8 autorizaţii de securitate la incendiu. Au fost respinse un număr de 7 avize de securitate la incendiu și 4 autorizaţii de securitate la incendiu. Pentru 6 documentații incomplete s-au efectuat demersuri în vederea completării acestora, iar 6 documentaţii depuse nu se încadrează în categoriile de construcţii la care este obligatorie avizarea de securitate la incendiu. Din cele 8 autorizații de securitate la incendiu emise, 2 autorizații au fost emise pentru obiective care funcţionau fără acest act administrativ.
            La nivelul instituţiilor publice, operatorilor economici şi localităţilor de pe teritoriul judeţului, au fost executate un număr de 393 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, în caz de incendiu.
În trimestrul II al anului 2019, specialiştii din inspecţia judeţeană de prevenire au oferit asistenţă tehnică de specialitate în 537 de cazuri, din care 414 pe segmentul apărării împotriva incendiilor şi 123 de cazuri pe segmentul avizare – autorizare.
În trimestrul II al anului 2019, s-au înregistrat 1416 intervenţii în situaţii de urgenţă, după cum urmează:
v 1052 intervenţii S.M.U.R.D.,
v 193 intervenţii pentru stingerea incendiilor,
v 130 alte situaţii de urgenţă,
v 41 acţiuni pentru protecţia comunităţilor.
            Intervenţiile S.M.U.R.D reprezintă peste 74 % din totalul situaţiilor de urgenţă gestionate. Defalcat, în cele trei mari categorii, acestea se prezintă astfel: descarcerare – 41, asistenţă medicală de urgenţă – 936; asistenţă persoane - 75. 
            Din cele 193 de intervenţii pentru stingerea incendiilor, 77 s-au desfășurat în cazul unor incendii, iar 116, în cazul unor incendii de vegetaţie uscată şi altele.
         Cele mai multe incendii au izbucnit la gospodării cetăţeneşti, în procent de 74%, respectiv 57 incendii. Dintre acestea, 45 s-au manifestat la locuinţe şi anexe (poduri, acoperişuri, spaţii de locuit sau de preparat hrana, magazii, adăposturi animale, depozite furaje, curţi, etc.), 2 la terenuri ale cetăţenilor aflate în afara perimetrului gospodăriilor şi 10 la mijloace de transport proprietate individuală fiind cauzate, în special, de instalaţiile/echipamentele electrice defecte sau improvizate şi de sistemele sau mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, urmate de  coşurile/burlanele de fum defecte/necurăţate, acţiunea intenţionată, fumatul şi focul deschis în spaţii deschise.        
            În ceea ce privește incendiile de vegetaţie uscată şi altele, cele mai multe dintre acestea, în procent de peste 82%, s-au înregistrat la activităţi de asanarea, îndepărtarea gunoaielor, salubritate şi activităţi similare (vegetaţie uscată, islazuri, păşuni comunale, pădure-litieră, mirişte, teren viran, gropi sau containere de gunoi, etc.). În principal, aceste incendii au fost cauzate de focul deschis în spaţii deschise, urmat de acţiunea intenţionată.            
            Alte situaţii de urgenţă înregistrate sunt: 90 inundaţii şi fenomene meteo periculoase, 34 evenimente publice de amploare (manifestări sportive, religioase, cultural-artistice), 5 misiuni pirotehnice și o explozie la un apartament.
              Pe parcursul trimestrului II al anului în curs, au fost efectuate 41 acţiuni pentru protecţia comunităţilor, din care: 4 pentru protecţia mediului,  11 salvări animale și 26  alte intervenţii (degajare copaci sau elemente în pericol de prăbuşire, degajare/deblocare carosabil/cale ferată, deblocare uşi, căutare persoane rătăcite/dispărute, însoţire convoi, etc).
Situaţiile de urgenţă produse în această perioadă, 1378 au fost soluţionate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, 35 de serviciile voluntare și private pentru situaţii de urgenţă și 3 de către populație/salariați înainte de sosirea serviciilor pentru situaţii de urgenţă.
   Serviciile voluntare/private pentru situaţii de urgenţă au mai participat, în cooperare cu serviciile profesioniste din cadrul ISU CS, la 43 de intervenţii: 16 incendii, 15 incendii de vegetaţie şi altele, 9 alte situaţii de urgenţă, una pentru protecţia mediului și 2 intervenţii tip SMURD.
În această perioadă, echipajele de intervenţie au mai desfăşurat 477 acţiuni de recunoaştere în teren, educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, 23 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren și 10 misiuni de asigurare/supraveghere zonă cu risc de producere a unei situaţii de urgenţă.
Pe timpul intervenţiilor, altele decât cele SMURD, au fost salvate 31 de persoane (din care 1 copil). De asemenea, au fost salvate 279 animale şi păsări şi protejate bunuri în valoare estimativă de 12.614.000 lei.
Ca urmare a situaţiilor de urgenţă din această perioadă, altele decât cele SMURD, 5 persoane (adulţi) au fost rănite, o persoană (adult) a decedat, 2 animale au murit şi s-au înregistrat pagube în valoare estimativă de 834.600 lei.
O serie de activități au fost efectuate în scopul îndeplinirii obiectivelor pe linia creşterii capacităţii de răspuns, eficientizării acţiunilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, creşterea capacităţii de rezilienţă a comunităţilor şi a gradului de siguranţă al cetăţenilor.
S-a desfăşurat un curs de prim ajutor de bază cu voluntarii din cadrul proiectului ,,Salvator din pasiune”. La acest curs s-au înscris 41 de persoane, din care 30 au absolvit cursul de prim ajutor de bază, devenind voluntari în cadrul Detaşamentelor de Pompieri Reşiţa și Caransebeş.
A fost verificată în teren dotarea, încadrarea şi capacitatea de intervenţie a unui serviciu voluntar pentru situații de urgență – SVSU Bocșa, care a solicitat și obținut avizele specifice.
            În vederea consolidării pregătirii persoanelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă au fost planificate și desfășurate: o convocare cu conducătorii unităţilor de învăţământ, 2 activităţi de pregătire în comun între structurile profesioniste şi serviciile voluntare în zonele Oraviţa şi Bozovici, o instruire cu primarii, viceprimarii și secretarii localităţlor și o instruire cu personalul Direcţiei Silvice Caraș-Severin, iar pentru pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a reprezentanţilor administraţiilor publice locale, s-au întreprins demersuri pentru planificarea acestora la cursurile de pregătire care se desfășoară în cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă Ciolpani şi Centrului Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Craiova. Din cei 34 de reprezentanți planificaţi în trimestrul II, au participat 7.
În luna iunie, în data de 04, s-a desfăşurat etapa judeţeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare si private pentru situaţii de urgenţă. S-au prezentat la concurs 7 SVSU-uri și 5 SPSU-uri, fiind validate doar câte 3 din fiecare categorie.
La concursul ,,Prietenii Pompierilor” – etapa judeţeană, desfăşurat în 22.05.2019  au participat 17 echipaje, iar la concursul ,,Cu viaţa mea apăr viaţa” etapa judeţeană, desfăşurat în 29.05.2019 au participat 15 echipaje la categoria gimnaziu și 8 echipaje la categoria liceu.
În data de 07.06.2019 s-a desfășurat etapa interjudeţeană a concursului ,,Cu viaţa mea apăr viaţa”, la care au participat elevi de gimnaziu şi liceu ocupanţi ai locului I al etapei anterioare, din judeţele: Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Echipajul reprezentativ al judeţului nostru la categoria gimnaziu s-a calificat la etapa naţională, unde a obţinut locul II din 18 echipaje participante.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu