Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 2 iulie 2019

Fonduri europene pentru infrastructura de turism balnear din stațiunea Băile Herculane și pentru restaurarea monumentului istoric Urbaria lhaus – Sântana


Fonduri europene pentru infrastructura de turism balnear din stațiunea Băile Herculane și pentru restaurarea monumentului istoric Urbaria lhaus – Sântana



Două noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de 4,8 milioane euro, au fost semnate astăzi la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest din Timișoara, cu Primăria Băile Herculane și Primăria Sântana.

Este vorba despre proiectele privind:

·        „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear din Stațiunea Băile Herculane”
·        „Restaurarea Urbaria lhaus (Casa urbarială) și adaptarea ei la nevoile culturale ale comunității”

Primul proiect care ca obiectiv revitalizarea stațiunii Băile Herculane din județul Caraș-Severin, prin intervenții în infrastructura de turism. Astfel, se va interveni prin lucrări de construire/ reabilitare/ modernizare/ amenajare/ dotare, în termen de 3 ani de Ia semnarea contractului de finanțare, asupra unui număr de șase obiective de investiții: Izvorul Domogled, Troița de pe strada Domogled, Casa Piticilor / Izvorul Domogled 2, Spații verzi - Pavilionul 12, Izvorul Venera și Teatrul de Vară.

În urma realizării acestor investiții, se estimează o creștere a numărului preconizat de vizite Ia siturile din patrimoniul cultural și natural și atracțiile care beneficiază de sprijin - 4229 vizite/ an.

Valoarea totală a proiectului este de 14.111.749,50 lei, din care 13.822.640,42 lei finanțare nerambursabilă.
Semnatarii contractului au fost domnul Cristian MICLĂU, primarul orașului Băile Herculane, și domnul Sorin MAXIM, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest - Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Proiectul este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD),Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului.


***

Cel de-al doilea proiect contractat astăzi vizează restaurarea Casei urbariale – Urbaria lhaus din orașul Sântana, județul Arad.

Monumentul istoric va fi restaurat, conservat și pus în valoare, iar acolo vor fi dezvoltate un muzeu și spații culturale în care vor fi expuse obiecte de patrimoniu, exponate specifice tradițiilor zonei, contribuind astfel la transformarea orașului Sântana într-o zonă de interes turistic cultural. Totodată, proiectul prevede digitizarea obiectivului de patrimoniu.
Clădirea de pe strada Muncii nr. 60 are o suprafață desfășurată de 1.879 mp, cu un regim de înălțime Sp+P+1E.

Semnatarii contractului au fost domnul Daniel-Sorin Tomuța, primarul orașului Sântana, și domnul Sorin MAXIM.

Valoarea totală a proiectului este de 8.709.932,98 lei, din care 7.806.945,68 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 35 de luni.

Lucrările sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi    conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

***

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi – telefon/fax: 0256 – 491.981 / 0256 – 491.923; e-mail: office@adrvest.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu