Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!duminică, 27 noiembrie 2016

Proiectul „România e și țara mea!”

ROMÂNIA E ȘI ȚARA MEA”
            Centrul Școlar de Educație Incluzivă „PRIMĂVARA” din Reșița, organizează marți, 29 noiembrie 2016, cea de-a patra ediție a Vernisajului „1 Decembrie – Ziua Unității Naționale” – expoziție cu lucrări artistico-plastice prezentate în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița.
            Evenimentul se va desfășura în cadrul Proiectului „România e și țara mea!” aprobat în Calendarul activităților educative C.A.E.R.I. poziția 578/2016 și îi va avea ca parteneri pe:
  • Inspectoratul Școlar Județean Caraș – Severin;
  • Casa Copului Didactic Caraș-Severin;
  • Palatul Copiilor Reșița;
  • Muzeul Banatului Montan din Reșița;
  • Asociația „Pentru Copiii Primăverii”.
  •  
            Cu această ocazie, vor fi premiate lucrările declarate câștigătoare la Concursul „1 Decembrie – Ziua Națională a României”, în funcție de cele 3 secțiuni dedicate tematicii naționale: pictură/desen, colaj și machetă. Lucrările artistico-plastice au fost realizate de către elevi și preșcolari proveniți din cadrul învățământului special și special integrat din întreaga țară, iar expoziția organizată va fi deschisă publicului spre vizitare în perioada 29 noiembrie 2016 – 16 decembrie 2016, potrivit programului de vizitare al Muzeului Banatului Montan Reșița. 
            La acest eveniment sunt așteptați să participe peste 130 de invitați, elevi și preșcolari, părinți și familiile acestora, cadre didactice și personal din conducerea unităților de învățământ, reprezentanți ai autorităților locale și alți membrii ai comunității locale.     
Vă invităm așadar să ne fiți alături și să participaţi la evenimentul organizat de către Centrul Școlar de Educație Incluzivă „PRIMĂVARA” din Reșița în data de 29 noiembrie 2016, începând cu ora 10:00 la Muzeul Banatului Montan Reșița.

„LA MULȚI ANI”, tuturor românilor!

                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu