Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 28 noiembrie 2016

Proiectele europene pot fi însuflețite și prin inot

 Astfel în acest week-end clubul de înot masters, purtand numele inspirat chiar din cel al orasului pe care il reprezinta în intreaga lume unde concureaza, Resita 07 a participat în Timisoara la concursul international de inot masters in bazin scurt (25m).
O noua întrecere sportivă având ca obiectiv păstrarea titlului de club campion între cluburile de inot masters aparținând regiunii DKMT.

 Euroregiunea DKMT (română Dunăre-Criș-Mureș-Tisa) reprezintă o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înființată în 1997, între România, Ungaria si Serbia. Din cadrul ei fac parte: județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș din România; județele Bács-Kiskun, Bichiș, Ciongrad, Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria;provincia autonomă Voivodina din Serbia.
            Dincolo de obișnuitele deja rezultate individuale ale componentilor clubului trebuie remarcată de această dată munca în echipă de care au dat dovadă înotătorii reșițeni.
 Dovedind o mobilizare exemplară și participând aproape la toate probele concursului pentru a aduna punctajul maxim, cei 17 inotători ai clubului REȘIȚA 07: Rodica Grangure, Bogdan Traian, Gianina Cumpănas, Flavius Giarmati, Cristina și Oana Madau, Dorina Iana, Teodor Nuteanu, Iudith Pau, Yvonne Demenyi, Roxana Laszlo, Mihai Mariana, Preda Gheorghe Dorin, Andrei Colța, Carmen și Ilie Vegheriuc, Alexandru Tobă, au reușit să învingă împreună puternicele și motivatele cluburi de înot masters sârbești, ungurești sau românești,  în numar de 13, totalizând peste 100 de concurenți, și să aducă Cupa DKMT la Reșita.
Inedit și exceptional este faptul ca Gianina a concurat fiind însărcinată. Viitorul inotator al echipei reșițene sperăm că va fi sănătos, poate și pentru că mama lui știe că sportul aduce cu el și sănătatea atât de căutată de noi toți.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu