Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 9 noiembrie 2016

Ministerul Sănătății lansează campania 'Vaccinurile salvează vieți'

Ministerul Sănătății a lansat astăzi, 9 noiembrie, campania de promovare a imunizării copiilor, sub numele 'Vaccinurile salvează vieți', cu scopul de a informa părinții despre cea mai importantă și eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea.
Campania 'Vaccinurile salvează vieți'conține un clip video care îl are ca protagonist pe cunoscutul actor Victor Rebengiuc. Acesta spune povestea războaielor din secolul trecut care au luat viața a 200 de milioane de oameni, în timp ce bolile care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare au omorât peste 600 de milioane. Mesajul clipului subliniază importanța vaccinurilor pentru prevenția unor boli care pot afecta grav sănătatea sau chiar viața oamenilor.
O altă componentă importantă a campaniei 'Vaccinurile salvează vieți' este informarea, prin noua pagină web dedicată vaccinării: desprevaccin.ro. Pagina web prezintă informații despre beneficiile imunizării, Programul Național de Vaccinare, precum și mărturii ale unor personalități publice care și-au vaccinat copiii. De asemenea, sunt prezentate în detaliu vaccinurile adresate copiilor și adulților. Pagina desprevaccin.ro își propune să devină principala sursă de informare pentru toți cei care vor să afle informații cuprinzătoare și sigure despre vaccinurile esențiale folosite în România.
Campania de informare s-a bucurat de sprijinul pro bono al actorului Victor Rebengiuc, al Agenției de publicitate FriendsTBWA, al Casei de producție Multi Media Est, al Gov IT Hub, al Grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie și al altor voluntari.
Informații suplimentare
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au descoperit că, în cazul copiilor de 12 luni, acoperirea vaccinală este sub 81% pentru toate antigenele vaccinale, în timp ce ținta recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 95%. De asemenea, 15% dintre copii au fost incomplet vaccinați în raport cu vârsta, din două motive — refuzul și neprezentarea.
În privința stocurilor de vaccin, Ministerul Sănătății a achiziționat și a repartizat către Direcțiile de Sănătate Publică 364.000 de doze de ser BCG. Din vaccinul hexavalent au fost achiziționate și distribuite 255.000 de doze, iar în acest moment este în derulare licitația pentru achiziția unor noi cantități. Vaccinul ROR este în stocuri suficiente (aproximativ 300.000 de doze). Ministerul Sănătății a achiziționat și 500.000 de doze de vaccin gripal. În perioada următoare vor fi demarate procedurile de licitație pentru vaccinurile Hepatitic B, tetravalent și pneumococic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu