Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 26 noiembrie 2016

ATENȚIE CÂND MERGEȚI LA CUMPĂRĂTURI !

Urmează o perioadă în care supermarketurile, mall-urile, târgurile, piețele devin tot mai aglomerate. În graba cumpărăturilor, Poliția Română recomandă un comportament preventiv.
În mediul online, comercianții fac reduceri la produsele vândute, iar mulți dintre dumneavoastră veți plăti online ceea ce cumpărați. Vă recomandăm să verificați dacă site-ul de pe care faceți tranzacția este de încredere (dacă oferă date de identificare complete — contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc.) și să analizați opiniile altor cumpărători, condițiile de livrare și de garanție.
Evitați să aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor și reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.
Păstrați banii în buzunarele interioare ale vestimentației, în borsete sau genți ! Dacă vă aflați într-o zonă aglomerată protejați-vă geanta !
Folosirea telefonului/ tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage și atenția hoților.
Nu vă lăsați bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături !
Când sunteți însoțiți de copii, explicați-le că, în cazul în care se pierd, trebuie să apeleze la personalul de securitate al magazinului.
Dacă observați lipsa copilului, anunțați imediat agentul de pază al magazinului respectiv sau personalul magazinului.
De asemenea, anunțați cea mai apropiată unitate de poliție ori sunați la numărul de urgență 112 !
Nu vă lăsați amăgiți de vânzătorii de 'chilipiruri' (produsele pot fi contrafăcute).
* * *
În mediul online, atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informații personale, precum numerele de cont și de card ori codurile folosite. Este indicat să nu se deschidă emailuri de tip SPAM și să se instaleze un program anti-phishing.
De asemenea, ar trebui să verificați de fiecare dată lista tranzacțiilor efectuate cu cartea de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.
Totodată, se recomandă folosirea unui serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că plătiți pentru ce ați comandat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu