Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 26 noiembrie 2016

CAMPANIA DE VACCINARE ANTIGRIPALA

Gripa este o boală infecţioasă acută cu un potenţial epidemic crescut, caracteristică sezonului rece, infecţia gripală poate avea un spectru larg de manifestări clinice, mergând de la o uşoară răceală ( simptome de guturai) până la pneumonie severă, în unele cazuri putând duce la decesul bolnavului.
Persoanele în vârstă şi foarte tinere, pacienţii cu boli cronice ( respiratorii, cardiovasculare, etc.) sunt predispuse la apariţia complicaţiilor datorate gripei.
Cea mai eficientă măsură de control a bolii şi prevenire a apariţiei complicaţiilor este reprezentată de imunoprofilaxia cu vaccinuri gripale, redefinite în fiecare an de către OMS pentru a reflecta modificările antigenice  ale tulpinilor circulante de virus.
Pentru prevenirea apariţiei unor epidemii de gripă sezonieră, prin politica sa de sănătate publică , Ministerul Sănătăţii asigură în fiecare an vaccinarea gratuită a unui segment important de populaţie predispus la contactarea bolii şi apariţiei unor complicaţii.
Grupele populaţionale considerate de risc de a dezvolta complicaţii datorate gripei  şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii  recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2016-2017- identificate în judeţ:
1.                          Persoane cu vârsta cuprinsă  între 6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, virusul imunodeficienţei umane- catagrafiate Caraş-Severin-9469  
2.                          Gravide - catagrafiate Caraş-Severin- 204
3.                          Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar din : spitale, unităţi din ambulatoriu, salariaţi ai instituţilor de ocrotire( copii şi bătrâni), salariaţi ai unităţilor de bolnavi cronici -  catagrafiaţi Caraş-Severin- 3783
4.                          Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială sau care acordă asistenţa medicală,socială şi de îngrijire la domiciliul persoanelor la risc înalt- catagrafiaţi Caraş-Severin- 649
5.                          Persoane cu vârsta egală sau peste 65 de ani-catagrafiaţi Caraş-Severin-10230

Din  totalul de 24335 persoane catagrafiate la nivelul judeţului, 10230 locuitori este reprezentat de populaţia de 65 de ani şi peste.
Campania de vaccinare antigripală, conform calendarului elaborat de către Ministerul Sănătăţii a  început  în data de 20.10.2016 , Direcţiei de Sănătate Publică i-au fost repartizate în prima tranşă 4200 de doze, iar a doua tranşă de 1000 doze de vaccin,urmând ca până la sfârșitul lunii, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin,să mai fie repartizate 5000 doze de vaccin gripal. Campania de vaccinare antigripală se va finaliza la sfârșitul lunii februarie 2017.
La întocmirea catagrafiei au fost incluse toate persoanele în vârstă, aflate în instituţiile de ocrotire pentru bătrâni ( Anina, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Sacu) precum şi personalul care desfăşoară activitatea în aceste unităţi. În aceste unităţi toate persoanele asistate precum şi personalul medico-sanitar a fost vaccinat.
De asemenea a fost repartizat vaccin în cantitate suficientă pentru unităţile medicale cu profil de boli de nutriţie şi diabet, oncologie, având în vedere faptul că marea majoritate a pacienţilor aflaţi în evidenţa sunt persoane în vârstă .S-a organizat separat vaccinarea antigripală la nivelul secţiei de hemodializă şi a persoanelor seropozitive HIV, unde s-au vaccinat 100 de persoane.
S-a distribuit vaccin și a fost vaccinat integral personalul Seviciului Județean de Ambulanță. Pentru personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele de pe raza județului a fost distribuit în procent de 30% din vaccinul solicitat de aceste unități.
Pentru medicii de familie din județ au fost repartizate un număr de 2415 doze vaccin gripal, activitatea de vaccinare a persoanelor la risc de a dezvolta complicații datorită gripei este în plină desfășurare.
Până în data de 15.11.2016 au fost vaccinate în total 3364 de persoane din grupele la risc, dintre care 1204  persoane de 65 de ani şi peste.
Precizăm că până în prezent atât la nivel naţional  au fost deja confirmate 2 cazuri de gripă, iar în județ a fost înregistrată o suspiciune de gripă- care s-a infirmat.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu