Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 6 septembrie 2016

Universitatea de Vest din Timișoara, alături de Președintele Iohannis, într-un moment istoric pentru cercetarea românească, la Organizația Europeană pentru Cercetarea Nucleară

 Data de astăzi, 5 septembrie 2016, marchează un moment istoric pentru cercetarea românească. La Geneva, în prezența Președintelui Klaus Iohannis, drapelul României a fost arborat alături de steagurile celorlalte 21 de state membre ale celei mai importante structuri de cercetare de pe continent, Organizația Europeană pentru Cercetarea Nucleară - CERN. Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată la acest eveniment de rectorul instituției, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea și de prorectorul responsabil cu strategia de cercetare, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu.


Alături de 180 de universități din 38 de state, UVT este un actor important în implementarea Experimentului ATLAS derulat la CERN. Acesta are ca obiect desfășurarea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția universului. UVT, prin Facultatea de Fizică, face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din București și derulează, sub coordonarea dlui lector dr. Paul Gravilă - autor calificat CERN-ATLAS, lucrări specifice de analiză fizică a datelor (menținerea și rularea unui instrument software pentru simularea folosirii și refolosirii evenimentelor de fond în timpul digitizării, studiul măsurării cuplajului Yukawa al cuarcului top).

România a devenit membru cu drepturi depline al CERN în data de 17 iulie 2016 după un proces îndelungat care a început în anul 1991, an în care între CERN și Guvernul României a fost semnat un acord de colaborare științifică și tehnică. România a depus intenția formală de a deveni membru al organizației în aprilie 2008, iar în 12 noiembrie 2010 României i-a fost atribuit statutul de Candidat pentru obținerea calității de membru. După cum se poate constata, drumul până la acest moment nu a fost nici ușor și nici rapid. 

„România a devenit membru al celei mai importante rețele de cercetare din Europa – CERN mulțumită eforturilor unor membri marcanți ai comunității științifice românești din ultimii 25 de ani. Alături de ELI-laserul nuclear de intensitate foarte înaltă, aceasta este o reușită majoră a României în cercetarea fundamentală. Obiectivul atins este probabil printre puținele exemple prin care o comunitate profesională, cercetătorii din institutele de cercetare, cât și din universități, au reușit să convingă clasa politică de faptul că aderarea la CERN este un deziderat care transcende culorile, luptele și interesele politice”, a declarat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Din delegația României la acest eveniment fac parte personalități care au susținut acest proiect. Astfel, pe lângă Președintele României, în delegație se mai află Mircea Dumitru, actualul ministru al Educației și Cercetării, Adrian Curaj, Daniel Funeriu și Anton Anton, foști miniștri ai învățământului și cercetării, Mihai Dima, actualul președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, alături de un număr restrâns de personalități ale comunității științifice românești. Dintre universități, la ceremonia de ridicare a drapelului au fost reprezentate Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu