Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 17 septembrie 2016

Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2021


Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea oraşului Timişoara  ”Capitală Europeană a Culturii” în 2021.
Oraşul care a candidat cu proiectul “Luminează oraşul prin tine”, este recunoscut nu numai pentru tradiţiile sale, fiind, aşa cum sugerează şi ideea simbolică a proiectului, primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică, dar şi pentru efervescenţa sa culturală de astăzi.

Selecţia Timişoarei s-a făcut dintr-un număr important de candidaturi, cele 14 oraşe care s-au înscris iniţial demonstrând oferta culturală a României în peisajul european şi internaţional, tradiţiile multiculturale şi deschiderea către spiritul european şi internaţional, originalitatea şi creativitatea comunităţilor de artişti de pe întreg cuprinsul ţării. Nu în ultimul rând, pregătirea candidaturilor  a demonstrat valoarea muncii în echipă, buna pregătire a specialiştilor şi managerilor culturali, colaborarea între autorităţile centrale şi cele locale.
Ministerul Afacerilor Externe va include între prioritățile sale de diplomație publică şi culturală din următorii ani promovarea Timișoarei, în colaborare cu Ministerul Culturii, cu autoritățile locale și cu organizații nonguvernamentale. Astfel, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate vor contribui, prin mijloacele specifice, la pregătirea şi promovarea prestigiosului statut dobândit de Timişoara - model de multiculturalism, diversitate, creativitate contemporană, inovaţie şi spirit european.
După experienţa Sibiului din 2007, cel de-al doilea titlu de “Capitală Culturală a Culturii”, acordat Timişoarei în urma unei baze de selecţie care a impresionat juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană, va constitui şi pentru diplomaţia română o onorantă oportunitate de promovare a României, a tradiţiilor şi valorilor contemporane, a originalităţii şi spiritului european care caracterizează istoria şi cultura română.

Informații de fond:
“Capitala Culturală a Culturii” reprezintă o iniţiativă a Uniunii Europene care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, precum şi aspectele culturale comune ale ţărilor sale, cu scopul de a contribui la apropierea popoarelor europene şi de a îmbunătăţi cunoaşterea reciprocă. Titlul se acordă în fiecare an câte unui oraș din două state membre, pentru 2021 acestea fiind România şi Grecia, şi unui oraş dintr-o ţară candidată sau dintr-un potenţial candidat, în cazul de față Muntenegru.
Pentru a deveni “Capitală europeană a culturii” în 2021 și-au depus candidatura 14 orașe din România, 4 dintre acestea fiind anunțate, în ianuarie 2016, pe lista restrânsă a orașelor candidate: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara, ultimul fiind nominalizat în după amiaza zilei de 16 septembrie 2016.
Publicat de:irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu