Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 29 septembrie 2016

Nominalizarea padurilor virgine din Caraș-Severin pentru Patrimoniul Mondial UNESCO

 Marti, 28.09.2016, la sediul Direcției Silvice Caraș-Severin s-a desfășurat o ședință de lucru ca parte din auditarea necesară pentru includerea unor suprafețe de pădure din Caraș-Severin în Patrimoniul Modial UNESCO.
Ședința a fost condusă de către reprezentantul misiunii IUCN – UNESCO (Kumido Ioneda din Japonia), însoțită fiind de doi consilieri din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Sbârnea Radu și Biriș Iovu, scopul acestei ședințe fiind prezentarea siturilor și evaluarea
poziției factorilor interesați față de aceste situri. Ședința a fost urmată de vizitarea siturilor în teren în scopul verificării modului de gospodărire, încadrarea în criteriile IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), vizitarea desfășurându-se pe parcursul a două zile.
În fapt, 12 țări europene – Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Germania, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania, România și Ucraina – propun înscrierea în lista Patrimoniului Mondial UNESCO  a unei proprietăți seriale constituită din 78 de părți componente, cu o suprafață totală de peste 92000 ha, sub denumirea Făgete primare din Carpați și din alte regiuni ale Europei. Nominalizarea reunește cele mai reprezentative și bine conservate păduri de fag din întreg arealul natural al speciei și ilustrează procesul ecologic – aflat în plină desfășurare  de extindere a distribuției fagului pe continentul european, în cele mai diverse nișe ecologice.
            România contribuie la acest proces cu aproape 24000 de ha dintre cele mai valoroase păduri virgine de fag, localizate în opt arii naturale protejate din Carpați, dintre care trei sunt în județul Caraș-Severin și anume – Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei.
            Din suprafața totală de aproape 24000 de ha propusă la nivel național, cca. 18000 de ha este situată în ariile naturale protejate cuprinse în parcurile naționale constituite pe raza județului Caraș-Severin, în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Rezultatul acestui audit va fi concretizate în vara anului viitor, sperând ca acesta să fie pozitiv, iar cele trei situri din Caraș-Severin să fie incluse în Patrimoniul Modnial UNESCO.
Simplul fapt că cea mai mare suprafață cu pădurile virgine de fag din Europa se află în Caraș-Severin, iar acestea sunt nominalizate pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO, certifică faptul că fondul forestier proprietate publică a statului a fost și este bine administrat, pădurile în cauză rămânând neatinse de mâna omului prin grija silvicultorilor cu mult înainte de apariția noțiunii de arie naturală protejată”, fiind exceptate sistematic de la tăiere, cu fiecare amenajament silvic nou întocmit. Obiectivul nostru este gospodărirea pădurilor și nu “tăierea acestora.

 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu