Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 9 septembrie 2016

Vizită regală în Republica Federală Germania

 Secretariatul Majestății Sale Regelui


Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul comunicat:

Vizită regală în Republica Federală Germania

Alteța Sa Regală Principele Radu al României a încheiat, joi, 8 septembrie 2016, o vizită de trei zile în Republica Federală Germania. Vizita a început marți, 6 septembrie 2016, în cursul dimineții și s-a încheiat joi, 8 septembrie. Principele Radu a vizitat landul Renania de Nord – Westfalia și landul Renania Palatinat.

În ultimele două decenii, Familia Regală a făcut vizite cu caracter oficial sau public în Germania în anii 1998, 2003, 2006, 2008, 2010, de două ori în anii 2011 și 2013 și în anul 2014. Vizite regionale au fost efectuate în landurile Baden-Württemberg, Bavaria, Hessen și Brandenburg. Familia Regală a fost prezentă la Berlin în anii 2006, 2008, 2011 și 2014.

Cu ocazia actualei șederi în landul Renania de Nord – Westfalia, Principele Radu a vizitat orașele Düsseldorf și Neuss. În landul Renania Palatinat, Principele Radu a vizitat orașul Neuwied.

A fost a noua vizită publică peste hotare a Familiei Regale a României în anul 2016. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia și apoi Republica Moldova; în aprilie-mai Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Regatul Suediei, iar în luna mai Principesa Maria a vizitat Republica Moldova; în luna iunie, Principesa Moştenitoare s-a aflat într-o vizită în Elveţia, iar Principele Radu a efectuat o vizită în Regatul Belgiei. În luna iulie, Principesa Maria a vizitat Bulgaria, iar Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Marea Britanie.

Celebrarea Anului Regal 2016 continuă. O nouă citadelă europeană a aniversat public cei 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României. După Madrid, Londra și Domeniul Regal de la Balcic, orașul Düsseldorf, capitala landului Renania de Nord – Westfalia, a fost gazda unui număr de evenimente publice aniversând un secol și jumătate de la venirea în România a Principelui Suveran Carol I și de la promulgarea Constituției din 1866.

Evenimentele au fost organizate, la inițiativa doamnei Livia Grama-Medilanski, de către Asociația culturală româno-germană Atheneum, de primăria orașului Düsseldorf, de Muzeul Goethe și de alte organizații din Germania și România. Evenimentele din capitala Renaniei de Nord – Westfalia au fost sprijinite de Ambasada României în Republica Federală Germania.

Alteța Sa Regală Principele Radu s-a întâlnit la Düsseldorf cu reprezentanți ai autorităților politice, cu oameni de artă, oameni de afaceri, membri ai Corpului Diplomatic și reprezentanți ai societății civile din România, Republica Moldova și Germania. A fost prezentă la prima zi a vizitei doamna Anneli Ute Gabanyi, membru al Consiliului Regal.

În dimineața de 6 septembrie, Principele Radu a fost prezent la reuniunea economică româno-germană desfășurată la Camera de Comerț și Industrie din Düsseldorf. Au luat parte domnul Costin Borc, viceprim-ministrul României, ES dl Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, dl Mihai Botorog, consulul general al României la Bonn, reprezentanți ai Guvernului României, ai Camerei de Comerț Româno-Germană, precum și ai Camerei de Comerț și Industrie Mittlerer Niederrhein.

În cursul serii de 6 septembrie, la Düsseldorf a avut loc o seară culturală românească, găzduită de Spațiul Böhler. Alături de Principele Radu s-au aflat ES dl Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, ES dl Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, dl Mihai Botorog, consulul general al României la Bonn, dl Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, ÎPS Mitropolitul Serafim, precum și doamna Paula Popoiu, directorul Muzeului Satului din București. Și-au dat concursul formația Trei Parale, care a susținut un original program de muzică veche românească. Podogoriile Tohani, Vinarte și Sarica Niculițel și-au prezentat cele mai valoroase produse viticole. Au fost, de asemenea, prezenți oameni de afaceri, elevi și copii, artiști populari din mai multe județe din România. Seara, desfășurată în prezența unui larg auditoriu, format din personalități române și germane, s-a bucurat de o excepțională primire.

Miercuri, 7 septembrie, în cursul dimineții, Principele Radu a participat la o întâlnire cu caracter economic, găzduită de Camera de Comerț și Industrie Mittlerer Niederrhein, în orașul Neuss. Au luat parte 20 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Cluj, oameni de afaceri din București.

În după-amiaza zilei de miercuri, 7 septembrie, Principele Radu a luat parte la lansarea volumului “Anul Regal”, publicat de Editura Adenium. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Goethe din Düsseldorf și s-a desfășurat în prezența președintelui Institutului Cultural Român, a membrilor Asociației Atheneum din Düsseldorf, precum și a doi dintre realizatorii volumului, profesorii Daniel Șandru și Doru Tompea.

Miercuri seara, în prima parte a galei găzduită de Sala de concerte Robert Schumann, au evoluat soliști români ai Operei de Stat din Düsseldorf și Orchestra de Cameră din Timișoara, dirijată de Peter Oschanitzky.

În a doua parte a concertului, Camerata Regală a interpretat Octetul de Felix Mendelssohn Bartholdy. Întreaga seară s-a bucurat de o entuziastă primire din partea numerosului public german, prezent la concert. Camerata Regală a interpretat, în deschiderea concertului, o lucrare în memoria Reginei Ana a României și a invitat audiența să păstreze un moment de reculegere.

În cursul zilei de 8 septembrie, Asociația Atheneum a continuat sărbătorirea Coroanei Române la 150 de ani, în absența Principelui Radu. Astfel, în cursul dimineții, delegațiile economice și personalitățile artistice venite din România au fost primite la primăria orașului Düsseldorf, iar seara, Castelul Jagerhof a găzduit o seară muzicală românească susținută de Corul Regal și de Camerata Regală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu