Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 28 septembrie 2016

Activități dedicate prevenirii victimizării minorilor

În ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor din cadrul ”Săptămânii Prevenirii Criminalității”, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în cooperare cu specialiştii Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin au desfăşurat o activitate cu rol educativ-preventiv la care au participat elevii Liceului Tehnologic ”Decebal” din Caransebeș, fiind abordate două teme din sfera crimei organizate care au o incidenţă deosebită asupra adolescenților: criminalitatea informatică respectiv traficul de ființe umane.
Cu această ocazie a fost dezbătută problematica utilizării în siguranţă a internetului, astfel încât, pe fondul necunoaşterii pericolelor care se ascund în mediul virtual dar şi a legislaţiei în domeniu, niciunul dintre ei să nu ajungă în postura de victimă sau autor a diferitelor infracţiuni care îşi au sediul în acest spaţiu.
Definirea noţiunii de trafic de ființe umane, formele pe care le îmbracă, factorii de risc, profilul traficantului, profilul victimei, scenariile şi modurile de operare folosite de traficanţi, recomandări pentru a nu deveni victime ale acestora au reprezentat alte aspecte puse în discuție de oamenii legii, în timpul alocat acestei activități.
Tot în această zi, polițiștii au fost prezenți și la Complexul de Servicii Sociale ”Casa Noastră” din Zăgujeni unde, alături de beneficiarii centrului, au dezbătut aspecte referitoare la modul eficient și lipsit de riscuri pentru gestionarea conflictelor care se ivesc între tineri, pericolele străzii și influența anturajului.
Pentru a da un exemplu concret acestor tineri vizavi de una din alternativele pe care le au pentru a-și ocupa timpul liber, alternativă care nu implică riscurile specifice utilizării rețelelor de socializare sau ale aderării la un anturaj nepotrivit, comisarul - șef Mihai Bolintiș, (jucător de șah categoria I și cvadruplul campion la șah al M.A.I) i-a provocat pe tinerii elevi la un simultan de șah, sub sloganul ”Inteligență...NU violență!”
                Pentru a-i stimula ca în viitor acești tineri să practice ”sportul minții”, Asociația Județeană de Șah a oferit Centrului cinci seturi de șah pentru a fi folosite de țoți beneficiarii, chiar de la cele mai mici vârste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu