Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 22 septembrie 2016

Învățământul superior din Timișoara - recunoscut la nivel mondial

Timișoara este din nou prezentă într-unul dintre cele mai influente clasamente din lume, prin Universitatea de Vest, Times Higher Education - World University Rankings (THE). Aceasta s-a poziționat în intervalul 601-800, similar anului anterior. Alte trei universități din România sunt prezente în această prestigioasă clasificare internațională: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca - în același interval cu UVT, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București - ambele în intervalul 801+.
În clasament sunt incluse aproximativ 5% dintre universitățile lumii[1],  980 de universități din 79 de țări. Au fost incluse în clasament doar cele care au îndeplinit o serie de exigențe: au în oferta educațională toate ciclurile de studii din învățământul universitar (licență, master și doctorat), au avut peste 1000 de articole științifice publicate în intervalul 2011-2015, au publicat mai mult de 150 de articole în fiecare an din acest interval etc.

Ca urmare a acestei evaluări, prin poziționarea sa, UVT este plasată alături de universități cu reputație recunoscută, dintre care putem să amintim: Bauman Moscow State Technical University, University of Szeged, University of A Coruña, University of Johannesburg, São Paulo State University (UNESP), University of Ljubljana, sau Vilnius University.
Sunt mulțumit de rezultate. În contextul dat, suntem aproape de maximul pe care îl putem atinge. Ierarhizarea Times Higher Education de anul acesta a avut o acoperire impresionantă, având ca rezultat cea mai bună reprezentare de până acum a activității de cercetare în domeniile arte și în umanioare. Sper să reușim să păstrăm acest ritm și în anii următori. Este important ca în 2021 Timișoara să fie un pol de atracție din toate punctele de vedere, inclusiv în ceea ce privește performanța universităților”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Activitatea universităților a fost analizată sub aspectul următoarelor cinci arii: activitatea de predare (30%), activitatea de cercetare (30%), impactul activităților de cercetare ca urmare a numărului de citări (30%), activitatea internațională (7,5%) și transferul de cunoștințe către mediul socioeconomic (2,5%).
Pentru acest an, au fost analizate informații din peste 500.000 de cărți și capitole de cărți (un precedent începând cu această ediție), împreună cu 11,9 milioane de lucrări științifice de cercetare și 56 milioane de citări, având ca rezultat cea mai bună reprezentare de până acum a activității de cercetare în domeniile arte și științe umaniste. De asemenea, clasamentul a presupus analiza răspunsurilor a 10.323 de membri ai comunității academice internaționale din 133 de țări la sondajul anual al THE cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier.

Informații suplimentare pot fi regăsite la:




[1] Potrivit estimărilor UNESCO, în lume sunt 17 000 de universități. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu