dar și în tabel: Județ Nr total cazuri BB 12 BC 3 BR 12 DJ 3 GL 4 GR 1 IF 5 IL 5 IS 4 MH 1 MS 1 OT 2 PH 2 TL 1 TR 1 VL 1 Total 58 Grupa de varsta Nr cazuri 15-19 ani 1 20-29 ani 4 30-39 ani 4 40-49 ani 5 50-59 ani 6 60-69 ani 9 70-79 ani 20 >=80 ani 9 Total 58 Document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile Distribuția cazurilor de West Nile (n = 58), 01.05-08.09.2016, România, dupa data de debut și județul de expunere este următoarea: Document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile Recomandările pentru populație sunt următoarele: - să evite expunerea la ţanţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; - să utilizeze substanţe chimice repelente de ţanţari; - să împiedice pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecție); - să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; - să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menaj
http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/west-nile-1
Virusul Zika face parte din familia Flaviviridae si se transmite la om prin intermediul intepaturilor de tantari. Este inrudit cu alte flavivirusuri transmise prin vectori, acestea fiind agenti infectiosi pentru febra Denga, infectia West-Nile si encefalita japoneza.
Incepand cu anul 2007, virusul Zika a provocat mai multe focare in Pacific, iar din anul 2015 s-a raspandit in America de Sud si America Centrala. Acestea au fost primele focare documentate in afara zonelor endemice traditionale din Africa si Asia. Infectia cu virusul Zika este considerata o boala emergenta cu potential de raspandire in noi zone in care vectorul (tantarul Aedes) este prezent. Virusul Zika a fost izolat la tantarii din specia Aedes aegypti si studii experimentale au demonstrat ca aceasta specie este capabila sa transmita virusul. Alte specii de tantar Aedes (in special Ae. Africanus, Ae. Albopictus, Ae. Polynesiensis, Ae. Unilineatus, Ae. Vittatus și Ae. Hensilli) sunt considerate potentiali vectori de transmitere pentru virusul Zika.
Aceste specii sunt active pe parcursul zilei, motiv pentru care se recomanda respectarea masurilor de protectie mai ales in acest interval.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu