Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 19 august 2015

MONITORIZAREA CALITĂŢII APEI POTABILE ÎN MEDIUL PUBLIC DISTRIBUITĂ PRIN SISTEM CENTRALIZAT ŞI INSTALAŢII INDIVIDUALE DE FOLOSINŢĂ PUBLICĂ

Monitorizarea se efectuează conform normelor sanitare în vigoare : Legea 458/ 2002 Republicată şi H.G. 974 / 2004 completată şi modificată de HG. 342/2013 , în care se stipulează modul cum se va face monitorizarea calităţii apei atât de către producător – distribuitor , cât şi de către D.S.P.-uri.
            Monitorizarea se efectuează în funcţie de cantitatea de apă distribuită şi de numărul de locuitori care sunt alimentaţi din sursa respectivă.
Monitorizarea înseamnă supravegherea calităţii apei prin urmărirea permanentă a unor parametri de calitate a apei cum sunt:  indicatori microbiologici , indicatori chimici şi parametrii indicatori atât la plecare de la staţia de tratare cât şi la consumator (puncte de recoltare stabilite aleatoriu).
În judeţul Caraş Severin în mediul urban toate localităţile dispun de alimentare cu apă în sistem centralizat:
-          surse de apă de suprafaţă (lacuri, baraje, râuri) Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Anina (Buhui) şi Băile Herculane;
-          surse de apă de profunzime Bocşa, Oraviţa, Anina (Maial), Moldova Nouă.
În cursul anului 2015 (01.01-30.06.) DSP CS prin serviciul de supraveghere a factorilor de mediu, în localităţile din mediul urban a efectuat un număr  de 78 de acţiuni cu recoltarea a 151 probe de apă cu 419 determinări, dintre care 2 probe necorespunzătoare.
            Pentru judeţul Caraş Severin în mediul urban, producătorul – distribuitorul de apă este SC AQUACARAŞ SA care în ultimii ani a demarat diverse proiecte de îmbunătăţire a calităţii apei.     Producătorul – distribuitorul de apă efectuează monitorizarea de control  şi monitorizarea de audit prin laboratorul  DSP CS conform programului stabilit cu această instituţie.
            În mediul rural, doar o parte beneficiază de apă potabilă în sistem centralizat prin cişmele stradale şi foarte puţini prin racord al imobilului, pentru că în general sistemele de aprovizionare cu apă, pâna în anul 2015 în mediul rural, au fost realizate fără staţii de epurare şi sisteme de canalizare, ceea ce nu a permis racordul cetăţeanului la reţeaua de apă a comunei.
Conform legislaţiei în vigoare cu privire la apa potabilă, toţi producătorii – distribuitorii de apă care în mediul rural sunt Consiliile Locale, trebuie să efectueze monitorizarea calităţii apei prin contracte încheiate cu laboratoare acreditate de Ministerul Sănătăţii conform legislaţiei în vigoare,  iar costurile de prelevare şi analiză a probelor de apă vor fi suportate de către deţinătorii surselor de apă.
            La începutul acestui an prin adresa nr. 258/15.01.2015 s-a revenit cu această informare către toate primăriile, pentru a demara această monitorizare a calităţii apei în mediul rural, atât pentru localităţile care dispun de sistem centralizat, cât şi pentru localităţile care dispun doar de fântâni publice.
În cursul anului 2015 (01.01-30.06.), laboratorul de diagnostic şi investigare în sănătate publică a analizat:
-          din sistemele centralizate cu apă potabilă din mediul rural un număr de 102 probe de apă cu 1132 determinări fizico chimice şi microbiologice, dintre care 39 probe necorespunzătoare de la următoarele localităţi:Ohaba Mîtnic, Copăcele, Şopotu Vechi, Grădinari, Ciclova Română, Buchin, Valea Timişului, Poiana, Doclin, Tirol, Biniş, Măureni, Şoşdea, Vermeş, Bucoşniţa, Obreja, Var, Cornea, Macovişte, Cuptoare, Cruşovăţ, Mehadia, Zăgujeni, Prisaca, Zăvoi, Măru, Globu Craiovei, Petnic, Coronini, Berzovia, Gherteniş, Fizeş, Slatina Timiş, Sadova Veche, Berlişte, Glimboca, Sicheviţa, Ticvaniu Mic, Ticvaniu Mare, Fîrliug;
-          de la fântânile publice din mediul urban şi rural un număr de 134 probe de apă cu 1516 determinări fizico chimice şi microbiologice, dintre care 97 probe necorespunzătoare de la următoarele localităţi: Bocşa, Cuptoare-Cruşovăţ, Cornea, Plugova, Globu Rău, V. Bolvaşniţei, Văliug, Pojejena, Şuşca, Belobreşca, Căvăran, Prigor, Borlovenii Vechi, Borlovenii Noi, Ciclova Română, Buchin, Poiana, Răcăşdia, Vrăniuţ, Coronini, Sf. Elena, Copăcele, Iablaniţa, Petnic, Globu Craiovei, Lupac, Clocotici, Rafnic, Votnic, Bucoşniţa, Ezerş, Soceni, Gîrlişte, Goruia, Fîrliug, Cornereva, Gruni, Bogîltin, Dolina, Ineleţ, Dobraia, Zănoci.
            Nu a fost înregistrat nici un caz de intoxicaţie cu nitriţi.
Nu au fost semnalate epidemii hidrice, pe raza judeţului Caraş-Severin,care se alimentează cu apă în sistem centralizat şi surse locale şi nici alte îmbolnăviri presupuse a fi transmise prin apa de băut.
Nu au fost poluări accidentale a surselor de apă potabilă.                                                 
DIRECTOR EXECUTIV

DR. LUCA DRAGOŞ





Întocmit,
As. Dubovan Monica



        




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu