Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 29 august 2015

MEDIEREA IN MATERIA PENALA


Medierea penală reprezintă o formă prin care se realizează justiţia restaurativă şi se bazează în principal pe dialogul dintre victimă şi infractor. Medierea penală devine posibilă în cazul infracțiunilor pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală (art. 67 alin.2 NCPP).
              În cauzele penale medierea trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie garantat dreptul fiecarei părţi la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal întocmit prin care se închide procedura medierii trebuie să precizeze dacă părţile au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, dupa caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea

          Conform Deciziei nr. 9/17.04.2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sunt specificate urmatoarele:
1.                 Incheierea unui acord de mediere constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală, distinctă de împăcare;
2.                 Incheierea unui acord de mediere în condiţiile Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator poate interveni în tot cursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.
          Victima şi infractorul pot încheia înţelegeri cu privire la pretenţiile civile, fie direct între ele (tranzacţie), fie prin intermediul unui terţ – mediator autorizat. Medierea oferă infractorului posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere asupra acţiunii sau inacţiunii ce i se reproşeaza, capacitatea de a conştientiza gravitatea acţiunii sale negative, raul produs victimei şi, implicit, şansa de a-l repara. Acordul încheiat între părţi pe latura civilă a procesului penal va conduce la soluţionarea acţiunii civile potrivit voinţei părţilor, iar în latura penală a procesului va constitui un element ca judecătorul să dispună renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, suspendarea condiţionată a executării pedepsei, ori să reţină circumstanţe atenuante având ca efect reducerea pedepsei cu o treime şi chiar să dispună liberarea condiţionată a celui închis în penitenciar înainte de executarea în întregime a pedepsei.

                    Părţile pot apela la mediere în patru faze distincte:
1.                  înainte de începerea procesului penal;
2.                  în termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii penale prealabile;
3.                  în timpul fazei de urmărire penală;
4.                 în timpul fazei procesuale( de  judecata).
               Acordul de mediere poate constitui un element important pentru ca procurorul să renunţe la urmărirea penală şi să acorde infractorului un termen de 9 luni în care să îndeplinească obligaţiile asumate prin acord (art. 318 alin. 1 și alin.2 NCPP).
            Dacă obligațiile asumate de părți prin acordul de mediere nu vor fi îndeplinite, procurorul poate aplica sancţiunea revocării măsurii dispuse, respectiv cea referitoare la renunţarea la urmarirea penală (art. 318 alin. 3 și alin.4 NCPP).
              In timpul procesului penal – inculpatul va fi achitat și se va lua act de acordul de mediere încheiat de părţi care poate fi pus astfel în executare.
                 Acordul de mediere va fi supus consfinţirii de către instanţa de judecată competentă sau autentificării de către notar.

          Medierea în cauze penale trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie garantat dreptul fiecărei părţi la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal prin care se închide procedura medierii trebuie să arate dacă părţile au beneficiat de asistenţa juridică a unui avocat şi de serviciile unui interpret (după caz) şi să se menţioneze dacă au renunţat expres la aceste drepturi .
         Acordul de mediere se trimite organului judiciar în original și în format electronic. Părțile trebuie să se prezinte în fața organului judiciar pentru a confirma înțelegerea.
          Latura civilă a unui proces penal poate fi obiect al unui Acord de Mediere indiferent de natura infracţiunii.

             Cauze admisibile:
·                     lovire și alte violențe ( art.193);
·                     vătămarea corporală (art.194);
·                     vătămarea corporală din culpă (art. 196);
·                     violenţa în familie (art.199);
·                     amenințarea (art.206);
·                     hărţuirea (art. 208);
·                     hărţuirea sexuală (art.223);
·                     agresiunea sexuală (art. 219 alin.1);
·                     violul ( art. 218 alin.(1) & (2);
·                     violarea de domiciliu (art.224);
·                     violarea sediului profesional (art.225);
·                     violarea vietii private (art. 226);
·                     divulgarea secretului profesional (art.227);
·                     furtul (art.228), furtul calificat (art.229 alin(1), (2) lit.”b”) şi furtul în scop de folosinţă (art.230) dacă faptele au fost săvârşite de membrii familiei, de către un minor în dauna tutorelui, de către o persoană care locuieşte sau este găzduită de victimă (art.231);
·                     abuzul de încredere (art.238);
·                     abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor (art.239);
·                     bancruta simplă (art.240);
·                     bancruta frauduloasă (art.241);
·                     gestiunea frauduloasă (art.242);
·                     însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor (art.243);
·                     înşelăciunea (art.244);
·                     înşelăciunea privind asigurările (art.245);
·                     distrugerea (art.253 alin.(1) şi (2);
·                     tulburarea de posesie (art.256);
·                     asistenţa şi reprezentarea neloială (art. 284);
·                     nerespectarea hotărârilor judecătoreşti (art.287 alin.1 lit.”d” si “g”);
·                     violarea secretului corespondenţei de serviciu (art.302 alin.(1);
·                     abandonul de familie (art.378);
·                     nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor (art.379);
·                     împiedicarea exercitării libertăţii religioase (art. 381).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu