Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 august 2015

Acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice

Informare privind acordarea unor servicii specializate de găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice în scopul menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale persoanelor vârstnice.   
            
 Prezintă:  - Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane   
                  Adulte Reşiţa.
                                    - Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Sfinţii Constantin şi Elena”  
                                        Caransebeş.
                                    - Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu.
                                    - Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina.
                                    - Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocşa.


            ROMANIA
JUDETUL CARAS SEVERIN
CONSILIUL JUDEŢEAN

COMPLEXUL DE SERVICII SOCIALE COMUNITARE PENTRU PERSOANE ADULTE RESITA
 

REŞIŢA,  Str. Sodolului nr. 14,  cod poştal 320011,
Tel. 0255/215656,   fax. 0255/210940, e-mail ciaresita@clicknet.ro


 Nr. ____/ din _________ 2015

I N F O R M A R E
privind acordarea de către COMPLEXUL DE SERVICII SOCIALE COMUNITARE PENTRU PERSOANE ADULTE  REŞIŢA a unor servicii specializate de găzduire, îngrijire , recuperare, reabilitare şi reinserţie socială a persoanelor vârstnice cu scopul
menţinerii, refacerii sau dezvoltării capacităţilor individuale ale acestora

Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa (în continuare denumit „cămin”), este o  instituţie de asistenţă socială, cu personalitate juridică, acreditată de Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Caraş-Severin nr.183/ 18. 10. 2013.
Sediul administrativ al instituţiei se afîn Reşiţa, str. Sodol, nr. 14, judeţul Caraş-Severin şi din anul 1998 a fost pusă în funcţiune şi secţia din cartierul Secu, nr.17.
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Complexul de Servicii Sociale Comunitare Reşiţa s-a realizat în concordanţă cu prevederile Legii nr. 17/ 2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, Legea nr. 47/ 2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială, ale Hotărârii de Guvern nr. 886/ 2000 pentru aprobarea Grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ale Ordinului nr. 2126/ 2014 privind aprobarea Standardelor minime specifice de calitate pentru serviciile de îngrijire la domiciliu şi pentru centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice şi a altor prevederi legale în vigoare, cu aplicabilitate în domeniul asistenţei sociale.
Activitatea de coordonare şi control este realizată de către Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş–Severin  prin aparatul de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Conducerea Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa  este asigurată de director sprijinit de director adjunct, precum şi de Consiliul Consultativ, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.
Activitatea din cadrul căminului se desfăşoară conform Regulamentului de Ordine Interioară.
Obiectul de activitate al Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa îl reprezintă acordarea în regim rezidential, de asistenţă şi protecţie socială persoanelor vârstnice din judeţul Caraş-Severin.

Servicii şi activităţi desfăşurate de Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa
Serviciile sociale, conform OG nr. 68/ 2003, reprezintă ansamblul complex de măsuri şi acţiuni realizate pentru a răspunde nevoilor sociale individuale, familiale sau de grup, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate, vulnerabilitate sau dependenţă pentru prezervarea autonomiei şi protecţiei persoanei, pentru prevenirea marginalizării şi excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale și în scopul creşterii calităţii vieţii.
În acest context, garantarea dreptului la servicii sociale, fără discriminarea persoanelor aflate în dificultate, reprezintă o obligaţie constituţională pe care statul trebuie să şi-o asume în vederea realizării unei politici aliniată la tendinţele europene.
În spiritul noilor tendinţe din Europa, serviciile sociale trebuie să fie flexibile, adaptate la nevoile cetăţenilor, deschise spre comunitate şi oferite de către profesionişti.
Conform OG nr. 68/2003, serviciile sociale se clasifică în servicii sociale primare şi servicii sociale specializate.
În scopul îndeplinirii obiectului de activitate, Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa  oferă servicii sociale şi desfăşoară activităţi specifice în raport cu situaţia socio-medicală a persoanelor vârstnice asistate şi cu resursele economice de care dispune.
Serviciile asigurate şi oferite persoanelor vârstnice rezidente în Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa sunt:

a. GĂZDUIRE
Instituţia noastră pune la dispoziţia beneficiarilor săi spaţii de locuit în dormitoare moderne cu două locuri, trei locuri sau patru locuri, adaptate corespunzător, în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei, conform Standardului nr. 3 al modulului IV din Ordinul nr. 2126/ 2014 privind aprobarea Standardelor minime specifice de calitate pentru serviciile de îngrijire la domiciliu şi pentru centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice: – amenajarea dormitoarelor , care prevede că “ fiecărui beneficiar al Centrului Rezidenţial trebuie să i se asigure minim 6 mp. în dormitor/ camera personală.
În prezent, în instituţia noastră sunt îngrijite aproximativ 90 de persoane imobilizate la pat. Această categorie necesită o atenţie deosebită din partea noastră, în vederea  asigurării serviciilor la standardele de calitate aprobate.

b. SERVICII SOCIALE, care constau în:
- integrarea socială în raport cu capacitatea psiho-afectivă şi prevenirea marginalizării sociale;
- asigurarea consilierii şi informării persoanelor vârstnice, precum şi a familiilor acestora în legătură cu problematica existenţei şi protecţiei sociale, cu drepturile şi obligaţiile ce le revin;
- intervenţie pentru combaterea şi prevenirea instituţionalizării, ca posibilitate de abuz din partea familiei;
- menţinerea legăturii cu familia beneficiarilor, în vederea responsabilizării acesteia;
- consiliere psihologică;
- dezvoltarea de parteneriate cu organizaţiile neguvernamentale, de cult sau cu instituţii publice, în vederea diversificării prestaţiilor oferite persoanelor vârstnice;
- consiliere juridică;
- asigurarea îndeplinirii măsurilor de aducere la cunoştinţă, atât personalului, cât şi beneficiarilor serviciilor, a prevederilor din regulamentul propriu de organizare şi funcţionare.
        
c. SERVICII SOCIO-MEDICALE, care constau în:
- ajutor pentru menţinerea şi/sau readaptarea capacitătilor fizice şi intelectuale;
- evaluarea nevoilor beneficiarilor şi elaborarea planurilor individualizate şi a programelor de recuperare;
- ajutor pentru realizarea igienei corporale.

d. SERVICII MEDICALE
consultaţii şi tratamente în instituţii medicale de profil, la cabinetul propriu al căminului  sau la patul persoanei vârstnice;
servicii de fizioterapie acordate în sala modernă de fizioterapie din cadrul căminului;
servicii de îngrijire medicală - infirmerie;
asigurarea medicamentelor, în conformitate cu prevederile legale privind asigurările de sănătate;
consultaţii şi îngrijiri stomatologice.
În cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa sunt îngrijite persoane  încadrate în următoarele  categorii :
persoane dependente;
persoane semidependente;
persoane independente;
persoane cu handicap.
În prezent, sunt internate un număr de 173 de persoane, din care 154 la Modulul  Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa şi 19 persoane la Modulul Recuperare, Reabilitare Persoane Vârstnice Dependente  din Secu.
În cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte  Reşiţa sunt admise persoane care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege (Art.1 alin. (4) din Legea 17/ 2000 republicată, privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice) şi au domiciliul stabil sau reşedinţa în  judeţul Caraş-Severin.
            Beneficiază de prevederile Legii nr.17/ 2000 republicată, persoana vârstnică care se află în una din următoarele situaţii:
            a) nu are familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit prevederilor legale în vigoare;
            b) nu are locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
            c) nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
            d) nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
            e) se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
Admiterea unei persoane în cadrul Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşita se face după evaluarea dosarului depus în vederea internării.
Persoanele care solicită acordarea serviciilor oferite de CSSCPA Reşiţa trebuie să deţină buletin de identitate cu domiciliul în Caraş-Severin.
O persoană poate să fie admisă în cămin numai daca există acordul acesteia ( semnarea cererii de internare).
Internarea solicitanţilor în cămin se face în limita locurilor disponibile si doar dacă serviciile oferite de acesta pot satisface nevoile specifice ale acestora.
Din respect pentru persoanele diagnosticate cu DEMENŢĂ MIXTĂ, ALZHEIMER, acestea nu pot beneficia de serviciile oferite de instituţia noastră, deoarece personalul nu este calificat pentru a acorda îngrijirea necesară.
Înainte de a fi internată, persoana care solicită acest lucru poate să viziteze căminul şi să cunoasca condiţiile, serviciile si activităţile căminului.
În perioada 01. 01. 2015- 30. 06. 2015  au fost soluţionate  22 de  cereri de internare din tot atâtea cereri depuse. Au fost externate la cerere 4 persoane, acestea urmând a fi îngrijite în cadrul familiei.
Contribuţia de întreţinere în cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa este stabilită conform Hotărârii Consiliului Judeţean Caraş-Severin  nr. 14/ 27.01.2015 si este de la 863 la 915 lei/ lună, în functie de gradul de dependenţă al persoanei si anume:
persoana independentă – 863 lei/ lunar ,
persoana semidependentă – 882 lei/ lunar,
persoana dependentă – 915 lei /lunar.
pentru persoanele cu handicap contribuţia este de 602 lei/lunar.
            Conform art. 25 alin.(5) din Legea 17/ 2000 republicată, privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, acoperirea valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere în căminele pentru persoane vârstnice se stabileşte astfel:
persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până 60% din valoarea veniturilor personale lunare fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cămin;
diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit pe membru de familie mai mare decât salariul minim brut pe ţară în vigoare;
susţinătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuţia lunară integrală printr-un angajament de plată.
Dacă prin aplicarea cotei prevăzute la alin. (5) lit.a) se acoperă valoarea totală a contribuţiei lunare de întreţinere, susţinătorii legali nu mai au obligaţia susţinerii la plata diferenţei de contribuţie.

Supravegherea şi menţinerea sănătăţii
Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa asigură beneficiarilor servicii de supraveghere şi menţinere a sănătăţii, în concordanţă cu misiunea unităţii şi nevoile beneficiarilor.
Aceste servicii sunt: servicii de profilaxie, terapie şi recuperare medicală, în baza evaluării / reevaluării nevoilor individuale.
În cadrul căminului există un cabinet medical, dotat conform normelor în vigoare şi personal de specialitate pentru consultaţii şi tratamente medicale.
Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa:
informează beneficiarii / reprezentanţii legali, chiar de la admiterea acestora în centru, asupra drepturilor şi modalităţilor de acordare a asistenţei medicale;
asigură fiecărui beneficiar activităţi de supraveghere şi menţinere a sănătăţii, conform Planului individualizat de servicii şi în concordanţă cu misiunea căminului;
Totodată, asigură accesul fiecărui beneficiar la:
- asistenţă medicală, conform normelor legale în vigoare: medic de familie, medici specialişti, în centru sau în policlinici, spitale din cadrul comunitaţii;
asistenţă tehnico–medicală: ochelari, lucrări stomatologice, orteze, proteze.
-  asigură beneficiarilor condiţii pentru mişcare şi activităţi în aer liber şi ia măsurile necesare prevenirii accidentelor;
        -   se obligă să efectueze controale ale sănătaţii fizice şi psihice.
In conformitate cu cererile depuse de personalul angajat, în numele asistatilor Complexului de Sevicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Resita, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, în decursul anului 2015, a alocat suma totală de 23991,53 lei din care s-au achizitionat :
- 17 fotolii rulante,
- 15 cadre,
- 10 carje,
- 2 bastoane.            


Recuperare
Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Resita asigură activităţi de recuperare, în baza Planului individualizat de recuperare, care constituie o sectiune a Planului individualizat de servicii.
Planul individualizat de recuperare este elaborat şi revizuit periodic, în baza evaluării/ reevaluării efectuate pentru fiecare beneficiar.
Planul individualizat de recuperare este stabilit de către echipa multidisciplinară, compusă din  specialişti ai căminului: medic, psiholog, , asistent social si asistent medical.
Activităţile de recuperare sunt selectate în funcţie de nevoile generale şi individuale ale beneficiarilor, dar şi de tipul şi misiunea căminului.
Planul individualizat de recuperare cuprinde:
activităţi de formare- dezvoltare a abilităţilor de autoservire,
îngrijire personală şi autogospodărire;
mobilizare a beneficiarilor cu deficit locomotor, toate aceste activităţi fiind efectuate şi supravegheate de personalul abillitat în acest sens.
   Planul individualizat de servicii este elaborat de o echipă multidisciplinară din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Resita, formată din medic, asistent medical, psiholog si asistent social. Echipa multidisciplinară efectuează evaluarea şi stabileşte serviciile ce vor fi asigurate beneficiarilor, precum şi planul individualizat de asistenţă şi îngrijire.

Medicaţia
Medicaţia şi tratamentele medicale se recomandă de către medicul curant din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Resita, în colaborare cu medicul de familie al beneficiarului şi cu specialiştii consultanţi.
În cadrul planului individualizat de servicii se regăseşte o fişă individuală, în care este notată medicaţia administrată fiecărui beneficiar.
 Fişa de medicaţie este organizată pe o lună de zile, se mentionează medicaţia de fond, medicaţia zilnică, modul de administrare, costul medicamentelor; această fişă se completează zilnic, odată cu administrarea produsului medicamentos - medicaţie orală, prin injecţii intramusculare şi intravenoase sau perfuzie intravenoasă, precum şi efectuarea de clisme evacuatorii sau în scop terapeutic, se monitorizează zilnic schimbările stării de sănătate şi se revizuieşte schema de tratament conform prescripţiilor medicului.
Tuturor beneficiarilor, medicaţia le este administrată de către asistentul medical. La beneficiarii imobilizati sau cu diverse deficienţe senzoriale sau psihice, se administrează direct în gură, cu răbdare şi blândeţe, dând dovadă de profesionalism şi conştiinciozitate.
Există o fişă în care asistentul medical consemnează zilnic şi la nevoie toate procedurile şi tehnicile efectuate, tensiunea arterială, pulsul, temperatura corporală, valoarea glicemiei, greutatea corporală, pansamentele efectuate, sondajele vezicale-evacuatorii sau fixarea unei sonde permanente şi durata menţinerii acesteia, precum şi examinările medicului specialist,  dacă este cazul.
Medicaţia administrată este achiziţionată conform prevederilor legale în vigoare şi depozitată într-un spaţiu special amenajat, unde are acces personalul medical, sub coordonarea medicului.
În cazul unei urgenţe medicale, se anunţă medicul şi se iau măsurile terapeutice care se impun. În cazurile grave se anunţă Serviciul 112.
În caz de refuz al medicaţiei, beneficiarul va semna refuzul în foaia de observaţie.
Personalul căminului încurajeaza şi sprijină beneficiarii să manifeste initiativă, să-şi organizeze şi să execute, pe cât posibil autonom, acţiuni şi activităţi cotidiene, fiind luate toate măsurile necesare pentru prevenirea riscurilor de accident sau îmbolnăvire.
Se aplică zilnic manevre de mobilizare a beneficiarilor cu deficit locomotor, sub stricta supraveghere a personalului abilitat.

Hrănirea
Una din cele mai importante aspecte ale îngrijirii beneficiarilor este alimentaţia.
Hrana este necesară organismului pentru menţinerea vieţii şi pentru producerea energiei necesare activităţii sale, atât pentru omul sănatos, cât şi pentru cel bolnav.
Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte asigură beneficiarilor o alimentaţie ce conţine toate substanţele nutritive, în cantităţi optime şi în primul rând pe cele esenţiale. Necesităţile nutritive variază de la o persoană la alta, depinzând de vârsta, sex, felul şi intensitatea activităţii fizice.
Există un meniu zilnic, întocmit conform planului de meniu, care se discută săptămânal cu administratorul, medicului, asistentul medical, iar meniu este afişat în spaţiile destinate servirii meselor şi cuprinde ora de servire a mesei, meniul pentru diverse grupe de afecţiuni.
La întocmirea planului de meniu, la amenajarea spaţiului pentru servirea mesei, precum şi la orice activitate desfaşurată, sunt luate în considerare preferinţele beneficiarilor.
Alimentele sunt oferite într-o formă placută din punct de vedere organoleptic. Servirea estetică şi igienică a meselor contribuie la îmbunătăţirea poftei de mâncare a beneficiarului. Operativitatea împiedica denaturarea şi răcirea alimentelor servite, care astfel îşi păstrează forma, aspectul şi valoarea lor nutritivă  iniţială.
Spaţiile destinate servirii meselor sunt aerisite, luminoase, sunt încăpătoare, se ţine cont şi de beneficiarii în scaun cu rotile, ambianţa este plăcută.
Pentru beneficiarii imobilizaţi, se asigură transportul alimentelor la patul acestora, în condiţii salubre, cu cărucioare speciale din inox pentru distribuirea alimentelor, care nu sunt folosite în alt scop. Masa este servită de personal specializat.
Se asigură hrănirea şi hidratarea optimă a celor cu dizabilităţi, totodată se încurajează formarea abilităţilor de autoservire. Totul se desfăşoară într-o manieră discretă, tolerantă şi calmă. Se asigură servirea mesei în dormitoare, numai pentru beneficiarii a căror stare de sănătate nu permite deplasarea acestora la spaţiul destinat servirii hranei.
Procesul de pregătire al hranei se desfăşoară în bucătaria căminului, situată la parterul instituţiei, este dotată cu toată aparatura necesara procesului de preparare şi porţionare a alimentelor, este dotată cu hote si aer condiţionat, are legături uşoare şi comode, atât cu exteriorul, cât şi cu etajele instituţiei.
Transportul hranei se realizează cu ajutorul unui lift special pentru alimente.
Bucataria este dotată cu spaţii frigorifice pentru păstrarea alimentelor perisabile şi a probelor alimentare, încăperi pentru legume şi fructe, pâine, precum şi alte alimente. Are spaţii speciale pentru tranşarea cărnii, a peştelui şi a zarzavaturilor, fiind în conformitate cu normele legale în vigoare.
Personalul care pregateşte hrana este specializat în domeniul culinar.
Căminul nu raspunde de calitatea alimentelor şi a preparatelor alimentare aduse de către familie sau alte persoane pentru beneficiarii căminului. Aceştia vor respecta indicaţiile medicului, aducându-le la cunoştinţă ce fel de alimente au voie să consume, în funcţie de afecţiunile pe care le au.
In anul 2015, conform Monitorul Oficial, Partea I nr. 763 din 21. 10. 2014, Hot. nr. 903/ 2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, s-a modificat cuantumul alocatiei de hrana de la 10 lei la 16,6 lei/ beneficiar. Acest fapt a determinat îmbunătăţirea meniul beneficiarilor.

Igiena personală
Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa asigură asistenţă calificată, pentru menţinerea igienei personale a beneficiarilor care nu se pot îngriji singuri (spălare, bărbierit etc.). De asemenea, se  asigură consiliere, asistenţă, echipamente şi materiale necesare bolnavilor care au probleme de incontinenţă.
Lenjeria de pat se schimbă de cate ori este cazul, cu precădere la cei cu probleme de incontinenţă, vărsături etc. şi conform normelor igienice legale.
Starea de curăţenie corporală este obligatorie la orice beneficiar, pentru că ea contribuie în mod efectiv la ameliorarea sau vindecarea bolii.
Măsurile de igienă corporală au ca scop abilitarea pielii în îndeplinirea în mod  eficace, a funcţiilor sale, de respiraţie, secreţie şi absorbţie. De aceea tegumentele trebuie cuăţate ori de cate ori este nevoie, de murdărie, de amestecul de secretii, de praf, alimente, resturi de dejectii etc.
Igiena personală cuprinde:
spălarea corpului cu apă şi săpun;
curăţirea dinţilor cu pastă de dinţi şi perie;
periatul şi pieptănatul părului;
tăiatul unghiilor la mâini şi picioare;
bărbieritul.

Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa asigură spaţii de depozitare şi păstrare a hainelor personale ale beneficiarilor. Igienizarea obiectelor personale de îmbracaminte se asigură conform normelor igienice legale.
Căminul aplică programe de curăţenie şi dezinfecţie adecvate pentru toate spaţiile pe care le deţine.

Socializare şi petrecerea timpului liber
 Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa asigură beneficiarilor condiţii pentru desfăşurarea unor activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, în cadrul  căminului, dar şi în comunitate.
În acest scop Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa asigură condiţiile necesare: resurse umane, echipamente şi materiale, mijloace de transport etc. pentru derularea activităţilor de socializare şi petrecere a timpului liber desfăşurate în incinta căminului sau în comunitate. De exemplu: invitaţia de a participa  la programul  artistic al unei şcoli sau grădiniţe, invitaţia la teatru, petrecerea timpului liber în natura etc.
Beneficiarii sunt informaţi asupra oportunităţilor recreative promovate în cămin şi asupra  felului în care pot fi sprijiniţi pentru a participa la acestea şi încurajează beneficiarii să-şi exprime opiniile şi preferinţele în proiectarea şi derularea activităţilor de timp liber şi respectă dreptul beneficiarilor de a nu participa la acestea.
În colaborare cu diverse organizaţii neguvernamentale, instituţii publice de profil organizaţii de pensionari sau voluntari,  unităţi de cult recunoscute în România, în Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa au fost organizate pentru beneficiari de la începutul anului, până în prezent, activităţi intergeneraţii: susţinerea de spectacole artistice de către copii de la grădiniţe,    elevii unor şcoli, în cadrul diverselor evenimente organizate.
Încă de la începutul lunii martie, au fost oferite mărţişoare şi felicitări asistatilor, confecţionate manual de copii şi elevii şcolilor din Reşiţa care ne-au vizitat. De 8 Martie conducerea CSSCPA Reşiţa, împreună cu beneficiarii, au oferit flori femeilor din instituţiile colaboratoare, din cadrul magazinului Dedeman şi Consiliului Judeţean Caraş Severin. De asemenea fiecare asistată a căminului a primit flori din partea conducerii.
Cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, am primit vizita mai multor persoane dornice să aducă o bucurie în suflet bătrânilor din cămin, oferindu-le mici cadouri specifice acestei sărbători.
In luna iunie 2015 s-a organizat excusie la Surduc, judetul Timiş, cu un grup de 20 de beneficiari ai Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa, pentru a- şi petrece cinci zile în cadrul Centrul de studii biblice Surduc, - Precept Ministries România şi în compania pastorului Cătălin Constantin.
Ca în fiecare an de participare la această tabără, amintirile plăcute, relaxarea, peisajele de vis întâlnite, au impresionat într-un mod deosebit de plăcut pe cei 20 beneficiari participanţi.
Ziua de 29 iunie, fiind  declarată “Ziua Dunării”, zi de sărbătoare pentru toate ţările situate în bazinul acestui fluviu, CSSCPA Reşiţa a organizat excursie la Dunăre pentru beneficiarii căminului, excusie la care au fost invitaţi să participe şi aparţinătorii beneficiarilor.
La această excursie a participat un număr de 20 de beneficiari ai CSSCPA Reşiţa, însoţiţi de 8 angajaţi ai compartimentelor de specialitate şi de doamna Lavinia Ţînţărean – coordonator de grup al excursiei.
Programul excursiei a fost următorul:
- transportul a fost asigurat cu un autocar de 49+1 locuri al firmei de Transport Alfastar, care oferă confort la standarde europene, având în dotare aer condiţionat, WC şi televizor ;
plecare de la cămin a fost la ora 7 :00 ;
 prima oprire a fost la Piatra Scrisă, unde s-a servit micul dejun (luat la pachet) şi se va vizita Mânăstirea Piatra Scrisă, o mânăstire ortodoxă din judeţul Caraş Severin, localizată în comuna Armeniş.
în jurul orei 11 : 30 s-a ajuns în portul din Orsova de unde s-a plecat în croaziera de o oră pe Dunăre - Clisura Dunării – partea cea mai spectaculoasă din traseul Dunării, între Orşova şi Cazane, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Chipul lui Decebal, Mânăstirea Mraconia, Cazanele Mari,   Grota Veterani, Peştera Ponicova. Coraziera a fost asigurată de Vasul Dierna, vas cu o capacitate de 75 locuri ;
prânzul s-a servit la restaurantul Hotelului Meridian Orsova, în jurul orei 13 :30 ;
oprire Băile Herculane, vizită statuia lui Hercules şi staţiunea ;
întoarcere la cămin ora 19 :30- 20 :00.
În luna iulie 2015 s-a organizat excursie la Grădina Zoologica din Reşiţa, cu un grup de 5 beneficiari ai Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa pentru a- şi petrece câteva ore de relaxare.
În data de 1 octombrie a fiecarui an, sărbătorim Ziua internaţională a persoanelor de vârsta a treia. Manifestarea are menirea  de a  atrage atenţia asupra vârstnicilor, adeseori uitaţi de către familii sau rude.
In fiecare an,  reprezentanţi de seamă din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin  au fost alături de noi la desfăşurarea tuturor acestor activităţi venite să bucure sufletul beneficiarilor nostri în clipe de sărbătoare şi pentru aceasta, le multumim.
De Crăciun, primim vizita mai multor şcoli gimnaziale din Reşiţa, licee şi grădiniţe care susţin spectacole de muzică, dans şi poezie dedicate beneficiarilor, a Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa,  care organizează acţiuni de caritate. 
De asemenea, prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Lucian, episcopul Caransebeşului, este oficiată Taina Sfântului Maslu pentru beneficiarii şi personalul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa.
Conducerea Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa a asigurat în anul 2015, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale, instituţii publice de profil,  organizaţii de pensionari sau voluntari, unităţi de cult recunoscute în România, desfăşurarea unor activităţi de recreere şi socializare pentru beneficiarii Căminului.
Colaborarea cu Universitatea “EFTIMIE MURGU” Reşiţa, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative – Specializarea Asistenţă Socială, a continuat şi în anul 2015, reuşind astfel să implicăm studenţii în activităţile desfăşurate în cămin. 
Căminul are în vedere încheierea de parteneriate şi colaborări cu diferite instituţii sau ONG-uri, în vederea îmbunătăţirii serviciilor acordate bătrânilor şi diversificarea acestora. Din principalii colaboratori amintim:
- Primaria Reşita- pentru tichetele gratuite pe mijloacele de transpot în comun pentru toti asistaţii care pot beneficia de HCL. Nr. 270 din 24. 08. 2011.
- Primaria Pancevo din Serbia.
 În data de 11.08.2015, împreună cu partenerii din cadrul Centrului Gerontologic din Pancevo, ne-am deplasat la sediul Consiliului Municipal Pancevo, unde am avut o întâlnire cu doamna Suzana Iovanovici. Au fost prezentate necesităţile centrului din Pancevo, au fost detaliate generalităţi ale proiectului. Au fost discutate aspecte legate de necesitatea implicării Consiliului Municipal Pancevo în finanţarea unui procent din proiect. 
Subliniem că suntem deschişi la orice solicitare de colaborare a cărui rezultat duce la îmbunătăţirea serviciilor sau la aducerea unui zâmbet pe faţa bătrânilor
Mulţumim celor care au fost alături de noi la desfăşurarea tuturor acestor activităţi venite să bucure sufletul beneficiarilor nostri în clipe de sărbătoare şi îi aşteptăm cu drag şi cu ocazia altor evenimente.

Din raportul compartimentului de Resurse Umane, perioada 01. 01. 2015 – 30. 06. 2015, reiese că personalul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa îşi desfăşoară activitatea în limitele legii, conform Regulamentului Intern şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, cu respectarea atribuţiilor stabilite în fişa postului pe care îl ocupă.
Salarizarea personalului Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa se stabileşte potrivit legislaţiei aplicabile salariilor din sistemul bugetar specifică personalului contractual.
Personalul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa, conform Statului de funcţii aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 183/18.10.2013, cu modificările şi completările ulterioare, se structurează astfel:
I.          Personal de conducere
1.         Director;
2.         Director adjunct (coordonator de specialitate).

Personal de execuţie:

II.a.  Personal cu funcţii administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii, deservire;

II.b. Personal cu funcţii de specialitate de îngrijire şi asistenţă. Personal de specialitate auxiliar.

Conform ultimei organigrame şi a statului de funcţii, au fost aprobate posturi normate, structurate asfel:
•           personal de conducere                                                               2 posturi
•           personal de specialitate, ingrijire si asistenta                           83 posturi
•           personal administrativ, intretinere, deservire                            40 posturi
                                                                                               Total: 125 posturi

În perioada 01. 01. 2015 - 30. 06. 2015 au fost angajate un numar de 28 persoane, pe posturile de: infirmieră, inspector de specialitate debutant (Compartiment Administrativ), asistent medical debutant, asistent medical (farmacie) debutant, fiziokinetoterapeut debutant, consilier IA (Compartiment Administrativ), muncitor necalificat (bucătărie), psiholog specialist, îngrijitoare, consilier IA (Compartiment Financiar - Contabil), muncitor calificat (frizer) – perioada determinată, muncitor calificat (tâmplar), muncitor calificat (instalator), medic, asistent social principal.
În perioada 01. 01. 2015 - 30. 06. 2015 au plecat din instituţie un număr de 14 persoane, prin încetarea contractului individual de muncă cu acordul părţilor, concediere sau pensionare, având funcţiile de: consilier IA (Compartiment Financiar - Contabil), infirmieră, îngrijitor, muncitor necalificat (bucătărie), medic, muncitor calificat (instalator), muncitor calificat (electrician).
Astfel, la finele lunii iunie 2015 conform Statului de funcţiuni, din numărul total de 125 posturi aprobate, erau  ocupate 112,5 posturi şi vacante 12.5 posturi.
Plecarea personalului, a avut drept consecinţă scăderea calităţii serviciilor şi dificultăţi in acordarea îngrijirilor corespunzătoare persoanelor beneficiare.
În perioada 01. 01. 2015 - 30. 06. 2015 au fost organizate 3 concursuri pentru ocuparea posturilor contractuale vacante/temporar vacante din cadrul institiţiei.
Pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite beneficiarilor căminului, sunt organizate concursuri pentru ocuparea posturilor contractuale vacante/temporar vacante din cadrul institiţiei, cum ar fi consilier gr. I (Compartiment Achiziţii şi Investiţii), medic, infirmieră, îngrijitor, asistent medical debutant, muncitor calificat (lacatus, sudor, constructor), muncitor calificat (electrician), muncitor necalificat (bucătărie), muncitor calificat (lenjereasa) – temporar vacant.
Aceste concusuri se vor organiza până la ocuparea posturilor prevăzute în Statul de funcţiuni al Complexului de Servicii Slociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa.
Probleme apar datorită migrării personalului calificat către locuri de muncă mai bine plătite: Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, ţări străine sau sistemul privat.
Menţionăm că întâmpinăm probleme în selecţia personalului (în special de calitate), întrucât sistemul de salarizare impus de Guvernul României care se aplică în acest moment este unul demotivant şi care nu oferă posibilitate managerului să recompenseze personalul eficient şi performant.
Considerăm că aplicarea Legii cadru nr. 284/ 2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în forma gândită iniţial de legiuitor ar putea îmbunătăţi sistemul de salarizare având ca şi consecinţă reducerea migrării personalului şi îmbunătăţirea calităţii resursei umane.
Adăugăm faptul că în perioada 01. 01. 2015 - 30. 06. 2015, au fost întocmite referatele, deciziile individuale şi actele adiţionale la contractele individuale de muncă, pentru salariaţii care au beneficiat de majorări salariale, cf. prevederilor H.G. nr. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut garantat în plată.
Conform deciziilor individuale privind acordarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, s-au făcut modificările aferente în REVISAL.

Donaţii

Valoarea donaţiilor şi sponsorizărilor în perioada 01. 01. 2015- 30. 06. 2015 este în sumă de 451274 lei reprezentând: obiecte de inventar.

Principalii sponsori şi donatori sunt:
TRIUMPH DES HERYENS-HILFE FUR OST-EUROPA din Elveţia..................40589,67  lei
MALTEZER CARE RING din Austria.........................................................................1505 lei
RHENEN HELPT ROEMENIE din Olanda............................................................3032,81 lei

S-au mai primit donatii:
- alimente in valoare de....................................................................................... 3785, 80 lei
- materiale in valoare de ………………… ……………………………………………154, 97 lei

Având în vedre că anumite lucruri primite donaţie nu fac obiectul distribuţiei către bătrânii CSSCPA Reşiţa iar cantitatea unora depăşeşte cu mult nevoile şi condiţiile de depozitare nu sunt propice pentru utilizarea timp îndelungat a acesora, donaţiile primite de Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa au fost dirijate şi la alte centre şi  ONG-uri cum ar fi:
- Centrul scolar pentru educatie incluziva Primavara din Resita;
- Centrul de Urgenţă pentru Persoane Fără Adăpost din Caransebes;
- Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinții Constantin și Elena” din Caransebes.




       DIRECTOR,
CRISTIAN VÎLCEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu