Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 15 august 2015

CHIRVAI /RUGĂ LA CARAŞOVA,CARAS-SEVERIN de Sf. MARIA MARE 15-16 AUGUST

                

                       DOBRI DOŞLI!/BINE AŢI VENIT!

Com. Carasova - 15-16 august - Sarbatoarea Adormirii Maici D
Religie:Romano-catolică
 Hram:Adormirea Maicii Domnului,
 Biserică construită în jur de 1726, transformată în 1822, renovată în 2007 În România, minoritarii croaţi sunt concentraţi în majoritate în judeţul Caraş-Severin. Ariile locuite şi  vorbite de minoritatea croată sunt compacte,  fiind dispuse în mediu rural în jurul celor două comune:Caraşova cu satele aparţinătoare (Nermed, Iabalcea) şi Lupac cu satele aparţinătoare (Clocotici, Rafnic, Vodnic)
 LOCALITATEA CARAŞOVA
Caraşova (croată Karaševo) este o localitate înjudeţul Caraş-SeverinBanatRomânia, cunoscută mai ales datorita aşezării sale geografice şi datorită originii locuitorilor.
Localitatea Carasova, aflata in judetul Caras-Severin este localizata pe harta la 45° 11.9' Nord, 21° 52.2' Est.Cod poştal:327065
Caraşova se află în judeţul Caraş-Severin la 15 km distanţă de Reşiţa pe DN 58 (drumul spre Anina). Amplasată într-o zonă muntoasă, la intrarea în Cheile Caraşului, Caraşova beneficiază de un cadru natural pitoresc fiind punctul de plecare în unul din cele mai importante trasee turistice din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului


Caraşova  este cea mai veche dintre localităţi, este consemnata ca existenta si in cartografia oficiala din sec. al XII-lea si al XIV-lea, iar celelalte începând cu sec. al XVI-lea. Partea nord-estica a localităţii este străjuita de ruinele cetăţii Caraşovei, cunoscuta în datinele locale ca „cetatea turcului” (Turski grad), fiind ridicata in perioada romana ca punct de observare, consolidata in perioada Regatului ungar si reconstruita in perioada paşalâcului de la Timişoara (1552-1717).
Localitatea Carasova, cea mai mare si cea mai veche asezare din bazinul carasovenesc.
Cu rang de comuna,  Carasova constituie leaganul celorlalte asezari din bazinul carasovenesc, cu populatie majoritara de etnie croata. aproximativ 90% din populatie fiind de etnie croata.

În cadrul comunităţii croate există în afară de Uniunea Croaţilor din România care  reprezintă minoritatea croată din România în Parlamentul României, sunt şi alte organizaţii care încearcă să promoveze identitatea culturală a acestei minorităţi în ţară cât şi peste hotare

Locuitorii din CARAŞOVA, urează tuturor celor care vor veni:
Bine aţi venit! Distracţie plăcută!
Petru  Crsta şi colaboratorii acestui ,,blog" urează tuturor celor care poartă numele de MARIA şi derivatele acestor nume
LA MULŢI ANI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu