Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 20 august 2015

Încă o metodă de înşelăciune: ”Premiul aniversar Romtelecom”!

MATERIAL DE PREVENIRE DESTINAT INFORMATIEI  PUBLICE

Încă o metodă de înşelăciune: ”Premiul aniversar Romtelecom”!

După metoda „accidentul”, şarlatanii apelează la  un nou scenariu  pentru a-i păcăli pe români. De data aceasta vorbesc de premii inexistente, iar acum se folosesc de numele unor companii cunoscute, dar şi de numele unor procurori, poliţişti, avocaţi sau notari publici.
În speţă, persoane necunoscute telefonează cetăţenilor pentru a le comunica faptul că sunt câştigătorii unui premiu în bani, de 12.000 euro, în cadrul unei tombole organizate de Romtelecom, care aniversează 150 de ani de la înfiinţare. În continuare, apelantul solicită victimelor achitarea în avans a impozitului pentru substanţialul premiu câştigat, sau unor comisioane, solicitându-le să transmită prin mandate online suma de 4000 de euro sau 12.000 de lei
.
Ce este foarte important de precizat: pentru a fi foarte convingător, apelantul menţionează diverse nume de poliţişti, procurori, avocaţi sau notari publici  cunoscuţi în comunitate, astfel încât să fie cât mai credibil.
Spre informarea „norocosului câştigător”: orice premiu câştigat este supus unui impozit de 16% din valoarea sumei acordate sub forma premiului, impozit ce se plăteşte de către firma/compania care oferă premiul, prin reţinerea cuantumului impozitului din valoarea totală a premiului. Ulterior, premiul în bani din care s-a scăzut impozitul revine câştigătorului.


Ce trebuie să ştiţi?
Dacă vi se solicită acordarea în avans a impozitului pentru a intra in posesia unui premiu in bani, nu este decât o încercare de a vă înşela, pentru că impozitul nu trebuie să-l plătiţi dumneavoastră, ci cel care vă acordă premiul!
Pentru a preveni acest tip de înşelăciunile prin telefon, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş - Severin vă reaminteşte:
·        când primiţi vestea câştigării unui premiu substanţial prin telefon, prin care vi se solicită să trimiteţi în avans o sumă de bani, chiar şi sub forma unor coduri de reîncărcare, nu acţionaţi imediat! Este posibil ca, sub impulsul momentului, a vocii politicoase a interlocutorului şi a mesajului persuasiv indus de acesta, să nu realizaţi că, de fapt, nu aţi jucat la niciun concurs, nu aţi participat la nicio tombolă, firma care acordă premiul de fapt nu mai există ca denumire pe piaţă sau, deşi există, nu a iniţiat un astfel de concurs, care de obicei este  mediatizat prin intermediul televiziunilor;
·        ţineţi cont de faptul că simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune şi înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul, în prealabil, al abonatului;
·        în situaţia în care sunteţi apelat şi vi se prezintă acest scenariu, spuneţi unei persoane de încredere discuţia telefonică avută şi analizaţi împreună „şansele de câştig” pe care le-aţi avea! Un apropiat, care nu este influenţat afectiv, poate analiza mult mai obiectiv situaţia şi vă poate sfătui corect;
·        verificaţi din mai multe surse ca să vă convingeţi că nu este o înşelătorie, sunând la operatorul de telefonie sau societatea/instituţia care a organizat presupusul concurs sau deplasându-vă până la un centru specializat/punct de lucru al firmelor respective;
·        nu expediaţi sume de bani prin mandate online, nu depuneţi bani în contul unor persoane necunoscute.


Reţineţi:
Dacă aţi fost desemnat într-adevăr câştigător, premiul este al dumneavoastră şi nu poate fi ridicat de altă persoană în termen de cel puţin 30 de zile de la desemnarea câştigătorului şi comunicarea acestuia.
Poliţiştii,  procurorii, avocaţii, notarii nu au atribuţii în validarea desfăşurării unor concursuri organizate de societăţi comerciale. Folosirea identităţii acestora reprezintă  un abuz, cu scopul de a vă câştiga încrederea

La apariţia unor astfel de situaţii, cetăţenii trebuie să anunţe imediat poliţia, direct, sau prin intermediul  112.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu