Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 august 2015

Noutăți în implementarea POCA 2014-2020: Termen prelungit pentru prima cerere de proiecte și pentru consultarea a două ghiduri; alte două ghiduri lansate în consultare

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (AM POCA), a prelungit termenul de depunere a proiectelor în cadrul primei cereri.Astfel, noul termen de depunere pentru cererea de proiecte IP1/ 2015 este 14 septembrie a.c., ora 16,00 Cererea se referă la Sprijin pentru acțiunile din Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014 — 2020, anexa 3 și măsurile privind dezvoltarea capacității administrative din condiționalitățile ex-ante enumerate în Acordul de parteneriat cu România 2014 — 2020 sau în cadrul fiecărui program operațional. Anunțul a fost făcut printr-un corrigendum publicat pe site-ul programului, care anunță și modificări ale unor secțiuni din Ghidul Solicitantului.
Totodată, AM POCA a relansat spre consultare publică ghidurile solicitantului pentru IP2/ 2015 și CP1/ 2015, cu termen limită de transmitere a contribuțiilor luni, 31 august, ora 14,00.
Cele două cereri de proiecte aferente ghidurilor se încadrează în Obiectivul Specific 2.2. — Creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice:
Ghidul solicitantului nr. IP2/ 2015: Sprijin pentru creșterea transparenței în administrația publică, pentru susținerea mecanismelor administrative, precum și pentru prevenirea și combaterea corupției;
Ghidul solicitantului nr. CP1/ 2015: Sprijin pentru prevenirea si combaterea coruptiei la nivelul administratiei publice locale.
Pentru alte două cereri de proiecte, AM POCA a lansat în consultare publică ghidurile solicitantului, cu termen limită de transmitere a eventualelor propuneri de îmbunătățire luni, 21 septembrie a.c., ora 14,00.
Este vorba despre ghidurile pentru:
IP3/ 2015: Sprijin pentru susținerea măsurilor din Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020 și Strategia privind mai bună reglementare 2014-2020, documente strategice naționale (SMBR);
CP2/ 2015: Creșterea capacității ONG-urilor și a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative.
Cele două ghiduri se încadrează în Axă Prioritară 1 a programului — Administrație publică și sistem judiciar eficiente, Obiectivul Specific 1.1. — Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni și mediul de afaceri în concordanță cu Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice (SCAP).
Contribuțiile la îmbunătățirea acestor documente se pot trimite în formatul online pus la dispozitie. AM POCA anunță că vor fi luate în considerare doar acele propuneri /sugestii / observatii transmise în formatul solicitat.
Documentele aflate în consultare sunt în fază de proiect, ca urmare pot suferi modificări în urma finalizării procedurii de consultare. Versiunile rezultate în urma acestei proceduri vor fi disponibile pe site-ul programului.
Notă
IP — cerere idei de proiecte.
În cadrul mecanismului non-competitiv solicitantii vor depune, într-o primă etapă, o idee de proiect (fișă de proiect) ce va fi analizată pe baza următoarelor criterii:
legătura clară și contribuția la realizarea obiectivelor specifice, rezultatelor și a indicatorilor programului,
legătura clară cu SCAP, SMBR, și celorlalte strategii care fundamentează intervențiile POCA și strategiile / măsurile condiționalități ex-ante,
beneficiarul este instituție publică, ce are competențe și obligații ce derivă din acte normative sau alte documente strategice de a reglementa, coordona, monitoriza si implementa ideea de proiect,
legătura clară între grupul țintă, schimbarea propusă și modalitate de implementare a ideii de proiect,
respectarea cerintelor formale mentionate în ghidul solicitantului;
tipul de interventie/ proiectul propus nu ar putea face obiectul mecanismului competitiv.
Dacă ideea de proiect (fișa de proiect) va fi aprobată, AM POCA va urmări dezvoltarea ei într-un proiect (cerere de finanțare) ce poate fi depus ulterior în cadrul aceleași cereri de proiecte. Proiectele (cererile de finantare) vor parcurge aceleasi etape de verificare, evaluare si selectie ca si cele depuse în cadrul mecanismului competitiv.
CP — cerere de proiecte.
În cadrul mecanismului competitiv, AM POCA lansează o cerere de proiecte prin care stabilește reguli de elaborare și depunere a proiectelor și prezintă etapele de verificare, evaluare și selecție pe care le vor parcurge după depunere. Aceste etape sunt descrise în metodologia aprobată în cadrul primei reuniuni a Comitetului de Monitorizare a POCA.
Informații suplimentare
Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 a fost lansat oficial în februarie 2015, iar prima cerere de proiecte a fost lansată pe 22 mai a.c.
POCA 2014-2020 se adresează tuturor celor 8 regiuni de dezvoltare ale României. În cadrul Programului vor putea obține finanțare următoarele tipuri de beneficiari: autorități și instituții publice centrale, autorități administrative autonome, ONG-uri, parteneri sociali, instituțiile de învățământ superior acreditate și de cercetare, Academia Română, autorități și instituții publice locale de la nivelul județelor și municipiilor, autorități și instituții publice locale beneficiare ÎȚI, instituțiile din sistemul judiciar.
Alocarea financiară a programului din Fondul Social European (FSE) pentru perioada 2014-2020 este de 553,19 milioane de euro. Bugetul POCA 2014-2020 este structurat pe 3 axe prioritare, după cum urmează:
Administrație publică și sistem judiciar eficiente, cu o alocare financiară de 326,38 de milioane de euro (59%);
Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, cu o alocare financiară de 187,70 de milioane de euro FSE (33,93%);
Asistență tehnică, cu o alocare financiară de 39,11 de milioane de euro (7,07%).
MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, în calitate de autoritate de management sau de autoritate națională, 14 programe cu cofinanțare din fonduri europene: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Capacitate Administrativă și 12 programe de cooperare teritorială europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu