Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 26 februarie 2014

Un milion de nou-născuți mor anual în lume în prima lor zi de viață

București, 25 februarie 2014 — Salvați Copiii Internațional a lanseat  raportul global 'Ending Newborn Deaths — Ensuring every baby survives', prin care atrage atenția asupra faptului că mai mult de un million de nou-născuți mor anual în prima lor zi de viață, primele 24 de ore fiind cele mai importante și mai riscante.

Noul raport — 'Combaterea deceselor în rândul nou-născuților' (Ending Newborn Deaths) — arată că o jumătate din decesele din prima zi de naștere din întreaga lume ar putea fi prevenite dacă mama și copilul ar avea acces la asistență din partea unei moașe calificate și acces la servicii medicale gratuite.
Mortalitatea neonatală se datorează în principal consecințelor nașterii premature și a complicațiilor din timpul nașterii, o bună parte dintre acestea putând fi evitate dacă nașterea are loc asistată de cadre medicale pregătite, în condiții de dotare adecvată.
Raportul amintește și că 1,2 milioane de copii sunt născuți morți în fiecare an, atât de pe urma complicațiilor intra-partum, dar și ca o consecință a infecțiilor materno-fetale prenatale sau a hipertensiunii arteriale induse de sarcină — preeclampsie, complicații care ar fi mai ușor de controlat dacă sunt recunoscute din timp.
Lumea a făcut în ultimul deceniu progrese uimitoare în reducerea mortalității copiilor preșcolari — aproape înjumătățind numărul de decese de la 12 milioane în 1990 la 6,6 milioane în 2012—datorită în principal unui mai bun control al infecțiilor prin vaccinări, tratamentul eficient al pneumoniei, diareei și a malariei, dar și printr-o mai bună planificare familială si prin ameliorarea nutritiei. Cu toate acestea, mortalitatea copiilor în prima lună de viață și în prima zi de viață rămâne o piatră de încercare.
În încercarea de a salva milioane de vieți la naștere, Salvați Copiii Internațional a cerut liderilor lumii să se angajeze în 2014 la un Plan pentru schimbare (Every Newborn Action Plan) — plan care se concentrează pe instruirea medicilor și echiparea unui număr suficient de cadre medicale, pentru a se asigura că niciun copil nu este născut fără ajutor corespunzător, precum și pe eliminarea taxelor pentru serviciile la naștere.
Posibilități de progres există, dar căile de acțiune s-ar putea bloca fără măsuri urgente care să se adreseze direct realității îngrijorătoare a mortalității la naștere. Raportul avertizează că decesele nou-născuților reprezintă în acest moment aproape jumătate din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub cinci ani.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii declară: 'Prima zi din viața unui bebeluș este cea mai dificilă și prea multe mame, în special în țările afectate de sărăcie, dau nastere singure, pe podeaua lor din casă, fără niciun ajutor calificat. Auzim povești de groază, cu mame care merg pe jos ore întregi în timpul travaliului pentru a găsi ajutor instruit, dar de prea multe ori se termină în tragedie. Este de neiertat că multe dintre aceste decese ar putea fi evitate doar dacă ar exista cineva la îndemână pentru a se asigura că nașterea a avut loc în condiții de siguranță și care ar ști ce să facă într-o situație de urgență.'
În fiecare an în lume, 40 de milioane de femei nasc fără ajutor instruit. În Etiopia, doar 10% din nasteri au ajutor calificat, în timp ce în unele zone rurale din Afganistan este doar o moașă pentru 10.000 de femei. În România numărul nașterilor neasistate de cadre medicale este proporțional mult mai mic, dar încă mai există ca fenomen, chiar și în capitala țării, nu numai în zonele rurale monitorizate de Salvati Copiii România, în care peste 60% din femeile gravide nu se prezintă niciodată la medic pe parcursul sarcinii.
Gabriela Alexandrescu a adăugat:   'Aceste noi statistici mondiale dezvăluie — pentru prima dată — amploarea reală a situației precare a nou-născuților. Soluții eficiente există și sunt bine-cunoscute, dar au nevoie de o mai mare voință politică pentru a oferi copiilor o șansă bună de a ajunge la a doua zi din viață. Fără o acțiune focalizată acum, progresele înregistrate în reducerea mortalității infantile prin vaccinuri și combaterea malnutriției se vor bloca.'
Salvați Copiii face apel la liderii mondiali, filantropi si sectorul privat, să se întâlnească și să se angajeze pentru 'Promisiunea în cinci puncte cu privire la nou-născuți' (Newborn Promise) în 2014:
Guvernele și partenerii să emită o declarație definitivă și responsabilă pentru eliminarea tuturor cazurilor de mortalitate infantilă ce pot fi prevenite, salvând 2 milioane de nou-născuți pe an și reducând cele 1,2 milioane de cazuri de copii morti la nastere;
Guvernele împreună cu partenerii implicați trebuie să se asigure că până în 2025 fiecare naștere este asistată de personal medical calificat și dotat cu echipamente corespunzătoare, care poate oferi îngrijire de calitate, inclusiv intervenții esențiale pentru sănătatea noului-născut;
Guvernele trebuie să crească cheltuielile pentru sănătate la cel putin 60$ pe cap de locuitor pentru plata instruirii, echipării si sustinerii personalului medical;
Guvernele trebuie să elimine taxele de utilizare pentru toate serviciile privind sănătatea mamelor, a nou-născuților și a copiilor, inclusiv pentru interventiile obstetricale urgente;
Sectorul privat, în special companiile farmaceutice, să contribuie la găsirea de soluții pentru satisfacerea nevoilor încă neacoperite, prin dezvoltarea de soluțiii inovatoare și creșterea accesului celor mai săraci oameni la produsele noi, existente, privind sănătatea mamei, nou-născutului și copilului.
Despre Salvați Copiii International:
Every One este cea mai mare campanie globală Save the Children, ce are ca scop oprirea deceselor în rândul mamelor și a copiilor până în 5 ani, făcând din asta o prioritate politică și mobilizând astfel mii de oameni atât în țări bogate cât și în țări sărace.
Din cele 8 Obiective de Dezvoltare a Mileniului adoptate de către Adunarea Generală a ONU în anul 2000, obiectivul 4 se referă direct la mortalitatea copiilor sub 5 ani. Țările lumii trebuie să reducă cu două treimi, în perioada 2000-2015, mortalitatea copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Save the Children derulează campania Every One în peste 68 de țări din Africa, Asia, America Latină și Europa. Printre ele menționăm: Bangladesh, India, Afghanistan, Malawi, Sierra Leone, Nepal, Peru etc.
Parte a campaniei mondiale Every One, proiectul inițiat de Salvați Copiii România — Fiecare Copil Contează, își propune diminuarea cu 15% a mortalității infantile și a mortalității copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 — 2015.
Astfel, până acum, Organizația Salvați Copiii a lucrat în 31 de comunități defavorizate, numai în perioada octombrie 2010-decembrie 2013 cuprinzând un număr de 6930 de beneficiari, dintre care: 5356 copii 0-5 ani, 941 mame tinere si 633 gravide. De asemenea, a sprijinit mamele atât cu servicii de educație pre și postnatală, dar și cu produse igienico-sanitare. În comunitățile în care s-a desfășurat programul nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an.
Începând din octombrie 2012, prin campania de strângere de fonduri 'Bun venit pe lume !', Organizatia Salvati Copiii a reușit să doteze 18 maternități cu echipamente medicale performante iar anul acesta, prin bunăvoința donatorilor săi, va continua cu încă 27 de maternități.
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile — copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc. În cei 23 de ani de activitate, peste 760.000 de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de organizație.
Salvați Copiii România este membru al Save the Children Internațional, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.
Pentru informații suplimentare:
Alexandra Boeriu, Coordonator comunicare și strângere de fonduri
Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu