Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 februarie 2014

Proiectul 'Studenții de azi, profesioniștii de mâine'.

 Universitatea de Vest din Timișoara s-a clasat pe primul loc în cadrul unui concurs de proiecte pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cu proiectul intitulat 'Studenții de azi, profesioniștii de mâine'.
Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea inserției pe piața muncii în domenii profesionale relevante specializării studiate și propriului set de competențe, prin dezvoltarea aptitudinilor de muncă a 5000 de studenți ca urmare a participării la un program integrat de consiliere și orientare profesională.
Proiectul a fost punctat cu 96 de puncte dintr-un maxim de
100 și are un buget estimat de peste 20 de milioane de lei, fiind nu doar cel mai bine punctat proiect, ci și cel mai valoros din punct de vedere financiar.
'Și de această dată, Universitatea de Vest din Timișoara își respectă blazonul de Universitate de top clasându-se pe primul loc în cadrul competiției de proiecte. Ne-am propus să lucrăm în permanență la îmbunătățirea gradului de integrare pe piața muncii a absolvenților Universității, aceasta fiind una dintre prioritățile noastre. Ne dorim ca absolvenții să-și găsească un loc de muncă rapid și, foarte important, în domeniul în care au studiat', spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. univ. Dr. Marilen Pirtea.
Proiectul va fi implementat în parteneriat cu SC Gi Group Staffing Company SRL, Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea 'Constantin Brâncuși' din Târgu-Jiu.
Este estimat ca la proiect să participe câte 800 de studenți din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu, Universității din Oradea, Universității București, Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, 250 din cadrul Academiei de Studii Economice din București și 750 din cadrul Universității 'Constantin Brâncuși' din Târgu-Jiu.
Principalele activități la care vor lua parte studenții sunt cele de consiliere și orientare în carieră (conferințe de management al carierei, sesiuni de evaluare generică a aptitudinilor, sesiuni de evaluare specifică a aptitudinilor și construirea planului de dezvoltare profesională)
De asemenea, vor avea loc vizite de studiu la companii relevante pentru domeniul de specializare al studenților, prin intermediul cărora se intenționează dobândirea de cunoștințe practice privind modul de organizare și funcționare a unor entități economice, pentru 5000 de studenți.
Proiectul va demara după semnarea contractului de finanțare, succesivă perioadei de depunere și soluționare a contestațiilor.
Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu