Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 17 februarie 2014

Activitatea la Direcţiei de Asistenţă Socială Reşiţa

În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială figurează, la data de 31 ianuarie 2014, 186 de familii, respectiv 447 de persoane, care beneficiază de venit minim garantat.
Dintre cele 447 de persoane: COMUNICAT DE PRESĂ
- 203 sunt copii cu vârsta sub 18 ani
- 244 sunt persoane majore dintre care:
119 persoane apte de muncă
38 de persoane care au împlinit vârsta de pensionare
27 de persoane în incapacitate de muncă
59 de persoane asigură îngrijirea copiilor cu vârsta sub 7 ani
1 persoană este încadrată în muncă.
Pentru a beneficia de ajutorul social aferent lunii ianuarie 2014, 93 de persoane au fost repartizate să efectueze acţiuni şi lucrări de interes local, după cum urmează:
- 63 de persoane în cadrul Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local
- 10 persoane au efectuat lucrări de curăţenie stradală în cartierul Secu
- 7 persoane au efectuat lucrări de curăţenie stradală în cartierul Doman
- 6 persoane au desfăşurat lucrări de curăţenie stradală în cartierul Câlnic
- 4 persoane au efectuat lucrări de curăţenie stradală în Poiana Golului
- 2 persoane au prestat aceleaşi activităţi în cartierul Cuptoare
- 1 persoană a efectuat acţiuni de curăţenie în spaţiul unde se distribuie produse alimentare, în cadrul PEAD 2013.
Orele de muncă prevăzute se calculează proporţional cu valoarea ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură. Tariful orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, este raportat la durata medie lunară a timpului de muncă, potrivit următoarei formule prevăzută în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare:
Numărul de ore=170×cuantumul ajutorului social
                                             850
  170 reprezintă numărul mediu de ore aferente salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată. Astfel, la nivelul municipiul Reşiţa, numărul de ore de muncă în folosul comunităţii, stabilit conform legii, variază între 4 şi 12, în funcţie de cuantumul ajutorului social, respectiv între 32 şi 96 de ore lunar.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute la art. 4 din Legea 416/2001, transformate în lei, şi venitul net lunar al familiei sau persoanei singure, rezultat din fişa de calcul. Dacă din calculul în lei rezultă frecţiuni în bani, acestea se rotunjesc la un leu în favoarea beneficiarului.
Plafoanele de venit minim garantat sunt următoarele:
- o persoană.......................................142 de lei
- două persoane.................................255 de lei
- trei persoane...................................357 de lei
- patru persoane.................................442 de lei
- cinci persoane..................................527 de lei
- şase persoane...................................564 de lei
- şapte persoane..................................601 de lei
- opt persoane.....................................638 de lei
- nouă persoane...................................675 de lei
- zece persoane....................................712 de lei.

 Compartiment Cabinet Primar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu