Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 februarie 2014

Arthur Carl Victor Schott, la 200 de ani de la naştere


Culegătorul de poveşti, agronomul, topograful, cartograful, botanistul şi geologul
Arthur Carl Victor Schott, la 200 de ani de la naştere 
 
Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, împreună cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”  Reşiţa, cu Liceul „Diaconovici - Tietz” şi cu Librăria „Semn de Carte” comemorează, pe 27 februarie a.c., împlinirea a 200 de ani de la naşterea culegătorului de poveşti, agronomului, topografului, cartografului, botanistului şi geologului Arthur Carl Victor Schott.

De ce am pus pe prim loc culegătorul de poveşti? Deoarece, pentru noi, aceasta a fost cea mai importantă activitate a acestui ilustru om de cultură şi spiritualitate, care, timp de cinci ani (1836 - 1841), a trăit în Banatul Montan (la Iam şi la Oraviţa), iar apoi, după reîntoarcerea sa în Germania, a editat împreună cu fratele său, Albert Schott, pentru prima oară în istorie, o culegere de poveşti româneşti, cuprinse în volumul „Walachische Märchen. Mit einer Einleitung über das Volk der Walachen und einem Anhang zur Erklärung der Märchen”. Stuttgart, Tübingen: J.G. Cotta`scher Verlag, apărut în anul 1845.
Arthur Schott s-a născut la 27 februarie 1814 în Stuttgart, iar în data de 26 iunie 1875 a murit în Georgetown, lângă Washington (SUA).
Cu prilejul aniversării celor 200 de ani de la naşterea sa, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa a realizat un plic filatelic ocazional, cu ştampila aferentă, care va fi lansat în data de 27 februarie 2014. Astfel, toate trimiterile poştale de la oficiul poştal Reşiţa 1 vor fi ştampilate cu ştampila realizată de asociaţia reşiţeană şi aprobată de Federaţia Filatelică Română şi de către Poşta Română.
Manifestările de la Reşiţa dedicate lui Arthur Schott din data de 27 februarie vor avea următorul program:
-         Liceul „Diaconovici - Tietz”, Sala „Jean Monnet”, ora 10,00:
Întâlnire bilingvă cu elevii secţiei germane a Liceului, având ca tematică: Arthur Schott, viaţa şi activitatea sa; manifestarea se va încheia cu prezentarea dramatizării unei poveşti culese de Arthur Schott în Banatul Montan: „Der Teufel und sein Schüler” („Dracul şi elevul său”), transpusă pe scenă de către cercul de teatru şcolar „Rolf Bossert”, coordonat de prof. dr. Ramona Hudak;
-         Librăria „Semn de Carte”, ora 16,00:
Întâlnire şi dezbateri cu oameni de cultură ai Banatului Montan, având ca tematică Arthur Schott, viaţa şi opera sa, importanţa ei pentru Banatul Montan şi România de astăzi. Întâlnirea se va desfăşura în limba română.

Erwin Josef Țigla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu