Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 22 februarie 2014

Seminar 'Acces la educație pentru copiii cu epilepsie și alte tipuri de dizabilități'

  ELEV ÎN CLASA I
Seminar 'Acces la educație pentru copiii cu epilepsie și alte tipuri de dizabilități'
București, 21 februarie 2014. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) în parteneriat cu Asociația pentru Dravet și Alte Epilepsii Rare si Inspectoratul Școlar
al Municipiului București, organizeaza luni, 24 februarie 2014, intre orele 14.30 — 16.30, la Sala de Conferinte a Școlii Gimnaziale Nr. 1, Sfinții Voievozi, Seminarul de informare a cadrelor didactice — 'Acces la educație pentru copiii cu epilepsie și alte tipuri de dizabilități'.
Principalele teme abordate în cadrul Seminarului vor fi:
— Accesul la educație al copiilor cu dizabilități — drepturi și modalități de evitare a situațiilor de discriminare,
— Particularitățile copiilor cu epilepsie ?i principalele metode de intervenție în caz de criza epileptică.
Seminarul face parte dintr-o serie de trei sesiuni de informare adresate cadrelor didactice din 20 de școli din București, organizate în cadrul Proiectului ELEV IN CLASA I, proiect finanțat de Raiffeisen Bank.
La eveniment vor participa peste 30 de cadre didactice din 7 școli bucureștene, școli în care sunt înscriși copii cu epilepsie.
Prin acest proiect ne propunem sa facilităm accesul la educație al copiilor cu dizabilități, cu accent special pe categoria copiilor cu epilepsie și să creăm un model de bună practică pe linia prevenirii situațiilor de discriminare și a gestionării eventualelor situații de criza ce pot apărea în cazul copiilor cu epilepsie.
Informații de background:
Pe parcursul a 6 luni, echipa CEDCD și Dravet România vor derula 100 de ședințe de consiliere a prinților de copii cu epilepsie pe linie de drepturi și suport psihologic, vor organiza 3 sesiuni de informare a aproximativ 100 de cadre didactice din ciclul primar privind prevenirea situațiilor de discriminare și modalitățile de intervenție în caz de criza epileptică și vor derula o campanie de informare în 20 de școli din București.
În România trăiesc aproximativ 72.000 de copii cu dizabilități, iar epilepsia afectează circa 23.000 de copii și adolescenți. În București sunt 6.364 copii cu dizabilități, cifra reală fiind mult mai mare, deoarece statistica reflectă exclusiv numărul copiilor înregistrați cu certificat de handicap. Epilepsia este în continuare un diagnostic înconjurat de mituri. Cadrele didactice nu știu cum să reacționeze la o eventuală criză, iar părinții tipici se tem de felul în care expunerea la o astfel de situație le-ar afecta copii. Abuzurile și discriminările sunt un fapt cotidian.
Adresa Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sfinții Voievozi:
Strada Atelierului numarul 25, Sector 1, Bucuresti
E-mail: madalina.turza@cedcd.ro
www.cedcd.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu