Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 16 februarie 2014

Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice

  Ministerul Sănătății continuă și în anul 2014 Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice
În perioada 3-12 februarie 2014 au fost operați pe cord 12 copii cu diverse malformații cardiace complexe, din care 9 la Spitalul de Copii 'Marie Curie' și 3 la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr.George I.M.Georgescu' Iași.

Programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică s-a extins în anul 2014 și la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr.George I.M. Georgescu' Iași, unde doi medici italieni s-au deplasat în perioada 09-12 februarie 2014 pentru a opera pe cord 3 copii cu malformații cardiace complexe. Medicii italieni au fost sprijiniți în timpul operațiilor de 6 medici români, 2 anesteziști și 4 chirurgi, și 8 asistenți medicali, care se află în curs de pregătire în acest domeniu.
Operațiile au decurs cu succes, fără evenimente deosebite, starea copiilor este stabilă, doi dintre ei aflându-se deja pe secția de chirurgie, iar unul fiind încă în terapie intensivă.
În următoarele două săptămâni, două asistente medicale din Iași vor pleca spre formare în Italia în cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, inițiat de Ministerul Sănătății, în colaborare cu clinica San Donato și fundația Bambini Cardiopatici nel Mondo.
În săptămâna 17-21 februarie 2014, medicii și asistenții români de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof.Dr.George I.M.Georgescu' Iași vor mai efectua încă două operații pe cord la copii cu malformații cardiace complexe.
În ceea ce privește operațiile efectuate la Spitalul de Copii 'Marie Curie', 7 din cei 9 copii operați au fost deja externați, ceilalți doi aflându-se încă pe secția de Cardiologie, urmând a fi externați în perioada următoare.
În perioada imediat următoare, 3 medici, 2 asistente medicale și un tehnician de pompă de la Spitalul de Copii 'Marie Curie' urmează să se deplaseze spre formare în Italia, iar la sfârșitul lunii martie echipa de medici și asistenți români aflați deja în program se vor întoarce cu o echipă restrânsă de medici italieni pentru o nouă misiune de operații pe cord la copii.
Activitatea chirurgicală de la Spitalul de Copii 'Marie Curie' și Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof.Dr.George I.M.Georgescu' Iași va continua cu misiuni medicale periodice și va deveni tot mai susținută, urmând a deveni complet funcțională cu specialiștii din România, formați în cadrul programului.
Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice a început în luna august 2013 și se va desfășura pe o perioadă de trei ani. MS urmărește prin acest program dezvoltarea Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii 'Marie Curie' București, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, dar și Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.
Serviciul de presă și relații publice
 Comunicat de presă - Ministerul Sănătății

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu