Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 23 februarie 2014

Modificări legislative cu privire la activitatea de avizare/autorizare pe linie de securitate și siguranță la incendiu

Modificări legislative cu privire la activitatea de avizare/autorizare pe linie de securitate și siguranță la incendiu
Pentru asigurarea climatului de securitate și siguranță a cetățenilor vă informăm că a fost publicată Hotărârea Guvernului României nr. 19/2014 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.44/20.01.2014 și intră în vigoare în 30 de zile de la publicare.
Ce sunt avizele de securitate la incendiu?

Avizele de securitate la incendiu sunt actele emise de către inspectoratul pentru situații de urgență, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentațiile tehnice ale clădirilor sau spațiilor amenajate în clădiri.
Avizele de securitate la incendiu se emit înainte de începerea lucrărilor de execuție la construcții noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinației celor existente.
Ce sunt autorizațiile de securitate la incendiu?
Certificarea realizării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale — securitate la incendiu — la instalații se face prin autorizația de securitate, în urma verificărilor în teren și a documentelor. Autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale instalațiilor, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței esențiale — securitate la incendiu.
Autorizațiile de securitate la incendiu se emit finalizarea lucrărilor de execuție la construcții noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinației celor existente.
Care sunt categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării
pe linia securității la incendiu?
Sunt categoriile de construcții și amenajări aprobate prin hotărârea de guvern precizată mai sus. Odată cu intrarea în vigoare a noii hotărâri de guvern apar și o serie de modificări și completări a categoriilor de construcții la care este obligatorie avizare/autorizarea pe linia securității la incendiu.
Cele mai frecvente categorii de construcții la care se execută investiții și la care au apărut modificări și completări în ceea ce privește obligativitatea avizări/autorizării pe linia securității la incendiu:
clădiri sau spații amenajate în clădiri cu funcțiuni mixte, având destinația de comerț, producție sau depozitare, noutatea constă în faptul că va fi obligatorie avizarea/autorizarea, pentru cele cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 400 mp față de 600 mp cât era înainte; Spații amenajate în clădiri de locuit colective având destinația de comerț va fi obligatorie avizarea/autorizarea pentru cele cu aria desfășurată mai mare de 50 mp, înainte era indiferent de suprafață.
construcții pentru structuri de primire turistică cu mai mult de 3 camere sau 6 locuri pentru cazare de tipul: hoteluri, hoteluri-apartament, moteluri, hosteluri, mini-hoteluri, vile turistice, bungalouri, cabane turistice, de vânătoare, de pescuit, sate de vacanță, campinguri, popasuri turistice, căsuțe tip camping, pensiuni turistice urbane și rurale, pensiuni agroturistice, apartamente de închiriat și camere de închiriat, inclusiv unitățile de alimentație din incinta acestor, înainte era indiferent de numărul de locuri;
clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de îngrijire a sănătății, cu paturi staționare, indiferent de suprafață sau dispensare și policlinici cu suprafața desfășurată mai mare de 400 mp, înainte erau exceptate doar cabinetele medicale individuale.
Din cauza faptului că, în ultima perioadă, s-au produs o serie de incendii la mansardele/supraetajările clădirilor de locuit colective ca urmare a folosirii materialelor de construcții neconforme în satisfacerea cerinței esențiale securitate la incendiu și care nu asigură stabilitatea la incendiu a elementelor portante pe o perioadă determinată de timp, făcând imposibilă evacuarea în condiții de siguranță a utilizatorilor, a fost necesară introducerea obligativității avizării/autorizării pe linia securității la incendiu și la 'clădirile de locuit colective, noi sau existente, cu regim de înălțime egal sau mai mare de P+3E, la care se amenajează sau se realizează mansarde sau supraetajări'.
Modificările și completările aduse de noua hotărâre de guvern au avut în vedere alinierea la practica internațională care vizează reducerea numărului de evenimente rezultate din incendii. Astfel, s-a avut în vedere extinderea sferei categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și autorizării privind securitatea la incendiu, detalierea unor situații insuficient explicitate și corelarea prevederilor hotărârii de guvern cu dispozițiile reglementărilor tehnice în vigoare referitoare la proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor. 
Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu