Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 18 februarie 2014

Campania TU ESTI VOCEA COPILULUI TAU

Campanie de informare și capacitare a copiilor cu dizabilitățiBucurești, 18 februarie 2014. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) și Asociația pentru Dravet și Alte Epilepsii Rare lansează campania de informare TU EȘTI VOCEA COPILULUI TĂU.Campania se adresează părinților de copii cu dizabilități și urmăreșteinformarea și capacitarea acestora în vederea sesizării actelor de discriminare, abuz fizic,

psihic și emoțional îndreptat împotriva copiilor lor, în școlile speciale.Prin intermediul acestei campanii punem la dispoziția părinților instrumentele necesare redactării de sesizări și plângeri către autoritățile competente. De asemenea, vom susține prin consiliere și informare părinții în vederea demarării procedurilor administrative sau juridice.Ne dorim ca părinții de copii cu dizabilități să înțeleagă faptul că în școlile speciale și în societate, în general, copii lor au drepturi egale cu ai tuturor copiilor. Abuzul fizic, psihic, său emoțional, neglijentă, izolarea copilului constituie fapte pedepsite de legislația în vigoare.Încurajăm părinții să urmărească următorii indicatori:  click AICI PENTRU DOCUMENT

1. Copilul este izolat într-o altă încăpere
2. Copilul prezinte urme fizice de agresiune
3. Copilul este agitat, anxios, se sperie la apropierea unui adult, se auto-agreseaza (își dă palme, se trage de urechi)
4. Copilul prezintă semne de nervozitate la plecarea spre școală
5. Copilul face gesturi pe care nu le-ați mai întâlnit și care reflectă un comportament deviant
6. Copilul prezintă stări de somnolență sau absența
7. Copilul prezintă alergii inexplicabile pe piele (ele pot fi efectul advers al anumitor sedative)
8. Copilul prezintă reacții extrapiramidale (mișcări necoordonate, tresăriri, înțepeniri ale membrelor) — pot fi efectele adverse ale anumitor neuroleptice
Indiferent dacă acgresiunile fizice sau verbale au fost realizate de un cadru didactic sau de alt copil în incinta școlii, cadrele didactice sunt în egală măsură responsabile.
Dacă ați observat unul sau mai mulți dintre indicatorii de mai sus la copilul dumneavoastră, vă rugăm să aveți în vedere următorii pași:
1. Fotografiați zonele cu leziuni
2. Efectuați o constatare medico-legală (agresiuni fizice)— detalii exacte AICI
3. Contactați un psiholog intependent pentru evaluare psihologică
4. Depuneți Sesizare direct la Inspectoratul Școlar de care aparțineți— model AICI
5. Depuneți plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria de unde sunteți arondați— model AICI
Înregistrările video și audio, precum și fotografiile pot constitui un instrument extrem de util în probarea agresiunii împotriva copilului dumneavoastră.
TU EȘTI VOCEA COPILULUI TĂU !
Pentru sprijin și informații suplimentare:  madalina.turza@cedcd.ro sau 0737545955
TĂCEREA PERPETUEAZĂ ABUZURILE
NOTĂ: Orice organizație nonguvernamentala din România cu mandat pe linia dizabilității se poate ralia Campaniei TU EȘTI VOCEA COPILULUI TĂU printr-un mail la:  office@cedcd.ro Numele asociațiilor partenere vor fi promovate în cadrul campaniei.
Informații de background:
În luna iulie 2013, CEDCD a lansat un studiu aprofundat al situației accesului la educație al copiilor cu dizabilități. Cercetarea realizată de CEDCD pe un număr de 921 respondenți a urmărit identificarea nivelului de calitate și de adaptare al sistemului de educație la nevoile copiilor cu dizabilități din România, din perspectiva gradului de satisfacție al beneficiarilor indirecți, respectiv, părinții copiilor cu dizabilități.
Sumarul cercetării relevă faptul că:
74,2% dintre respondenții consideră că accesul copiilor cu dizabilități în învățământul de masă nu este asigurat, în sensul în care aceștia nu sunt primiți în unitățile de învățământ.
78,7% dintre respondenți consideră că programa de educație nu este adecvată nevoilor copiilor cu dizabilități
66,5% dintre respondenți nu au beneficiat și/ sau auzit de existența cadrului didactic de sprijin/ itinerant
66,5% dintre respondenți au declarat că nu au beneficiat de serviciile unui psiholog în cadrul unităților de învățământ
73,8% dintre respondenți susțin că nu au întâlnit niciodată o clasă sau grupă de copii cu dizabilități integrată într-o școală de masă
75,6% dintre respondenți au declarat categoric că nu sunt mulțumiți de calitatea sistemului de educație oferit copiilor cu dizabilități
Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul Conferinței Internaționale privind Nediscriminarea și Egalitatea de Șanse — NEDES, 2013 și publicate sub forma unui articol științific de cercetare în carul Volumului' Exercitarea dreptului la nediscriminare și egalitate de șanse în societatea contemporană'.

Comunicat de presă - Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu