Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 26 februarie 2014

Receptionarea postului Radio Romania Actualitati o provocare pentru locuitorii din zonele de graniţă

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România solicită Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii rezolvarea situaţiei recepţionării emisiunilor postului naţional  Radio Romania Actualităt
O buna parte a populaţiei din mediul rural în special cea din zonele de graniţă, nu recepţionează postul naţional Radio Romania Actualitati, post pentru care consumatorii români sunt obligaţi să platească.
În mediul rural, în dotarea tehnică a populației, predomină receptoarele radio cu unde medii, aspect care duce la un grad
scazut de recepţie a postului naţional de radio în localitățile din mediul rural și urban, situate în zonele periferice ale României. Din datele furnizate de consumatori, în cursul deplasărilor cu automobilul pe autostrada A2 după parcurgerea a circa 100 km, postul de radio național, cu emisie pe unde medii, este eliminat din banda de posturi și înlocuit cu altele din Bulgaria sau Turcia. În zonele din nord, Suceava, Neamț pe lungimile de undă de regulă ocupate de Radio România apar posturi din Ucraina, exemplele putând continua pentru oricare dintre zonele periferice sau chiar centrale ale țării. În anumite zone aceste pierderi sunt parțial compensate de stațiile de radio locale care emit pe frecvențe medii.
Legea 41/1994 de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune, prevede printre obligaţiile impuse pentru postul naţional de radio şi pe aceea de a fi „recepţionat în bune condiţii de calitate în toate zonele ţării, inclusiv în cele de graniţă, atât de către populaţia din mediul urban, cât şi de cea din mediul rural, indiferent de condiţiile meteorologice sau de relief”.
Pentru acest serviciu consumatorii romani achită lunar prin factura de energie electrică suma 6.5 lei. „Nu contestam necesitatea existenţei unui post naţional care sa asigure comunicarea aspectelor care ţin de sfera interesului naţional către toţii cetăţenii  români dar nu putem să nu sesizăm că, în acest moment, consumatorii români plătesc un serviciu pe care nu îl primescprecizează  Preşedintele APC Romania, Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu.
Taxa radio-tv a fost si ramane un subiect sensibil legat de obligativitatea consumatorilor de a achita un serviciu  pe care unii dintre ei nu îl folosesc şi în acest context, APC Romania atrage atenţia autorităţilor în domeniu de necesitatea furnizării acestui tip de serviciu în condiţii optime către toţi plătitorii lui, fără excepţie.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată în 10 februarie 1990. APC-Romania este singura organizatie de utilitate publica, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici şi instituţiile statului.
 Pentru mai multe amănunte puteţi apela numărul de telefon: 0723.004.407 (Domnul Conf.Univ.Dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania) sau puteţi scrie la relatiipublice@apc-romania.ro
 COMUNICAT DE PRESĂ
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania /
Romanian Association for Consumers Protection
 
Licurici Str. 2, Building 2, Ap. 2, Sector 3, Bucharest, RO-030894, Romania
Phone/fax: +40-(21)-311.02.43
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu