Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 15 februarie 2014

Cancerul a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor romani

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer — 15.02.2014 — Federația Asociației Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția autorităților asupra suferinței celor 5000 de copii din România care în fiecare zi se lupta cu această cumplită maladie. Iar în fiecare an, aproximativ 400 noi cazuri de cancer pediatric sunt diagnosticate, afecțiunile oncologice fiind a
doua cauză de mortalitate în rândul copiilor romani.
,,Nimic nu este mai cutremurător pentru un părinte decât să-și vadă copilul bolnav de cancer și să nu îi poată oferi tratamentul de care are cea mai mare nevoie pentru a se însănătoși sau măcar pentru a avea o copilărie mai aproape de normalitate. Noi vorbim în numele copiilor suferinzi și în numele părinților care stau în spitale alături de cei mici și se luptă pentru că aceștia să aibă acces la tratamentele care le sunt necesare pentru a supraviețui', a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.
,,Peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate de timpuriu și dacă cei mici au șansa să fie tratați cu medicamentele de care au nevoie și nu de cele care sunt mai la îndemână. Copiii, mai mult decât oricine, merită tot ce este mai bun, merita investiția tuturor resurselor în starea lor de bine, fie că vorbim de ajutor psihologic sau de tratamentele noi care salvează vieți. Copiii de astăzi sunt adulții de mâine și autoritățile trebuie să țină minte acest lucru de fiecare dată când hotărăsc soarta oncologiei în sistemul de sănătate românesc', a declarat Olga Cridland, președinte Asociația PAVEL.
Din cele 34 de terapii oncologice ale căror dosare au fost evaluate de Ministerul Sănătății, 30 dintre acestea, destinate tratării cancerului la adulți, dar și la copii, au primit avizul pentru a intra pe lista medicamentelor compensate și gratuite. Termenul actualizării listei a fost amânat deja de două ori anul acesta, cel mai nou termen fiind începutul lunii aprilie.
Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate în rândul copiilor și la nivel european, dar important este că se înregistrează progrese în ceea ce privește rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați. Ultimele date EUROCARE, unul dintre cele mai ample studii privind incidenta și mortalitatea pacienților oncologici în Europa, arata ca rata de supraviețuire pe o perioadă de cinci ani a copiilor cu cancer a înregistrat o creștere, de la 76,1% în 1999 la 79,1% în 2007. Și pentru a contribui la creșterea ratei de supraviețuire, considerăm că reactualizarea imediată a listei de medicamente compensate și gratuite este vitală viitorului României!
 Comunicat de presa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu