Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 28 decembrie 2013

Sfaturi pentru posesorii de autoturisme


  • Nu parcaţi autoturismul în zone neiluminate, la adăpostul întunericului.
  • Nu lăsaţi autoturismul descuiat sau cu cheile în contact chiar dacă îl părăsiţi pentru câteva momente.
  • Nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare, genţi, obiecte de îmbrăcăminte sau alte lucruri care ar putea trezi interesul hoţilor; aceştia acţionează atât în parcările aglomerate cât şi din mers, încercând portierele maşinilor staţionate.
  • Dacă la bordul autoturismului aveţi aparatură electronică de valoare, gen radio-casetofon sau CD-player cu faţă detaşabilă, este indicat să fie luată în casă pe timpul nopţii.
  • Încercaţi să montaţi aparatura audio pe un sistem tip şină cară să vă permită o deconectare uşoară.
  • Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii deoarece, în cazul furtului autoturismului riscaţi să nu fiţi despăgubiţi de societăţile de asigurări chiar dacă aveţi asigurare CASCO.
  • Nu lăsaţi în maşină bani, cărţi de credit, ordine de plată sau alte obiecte (obiceiul de a încuia în torpedo banii atrage atenţia hoţilor).
  • Închideţi complet geamurile chiar dacă părăsiţi autoturismul pentru scurt timp.
  • Dacă aţi pierdut ori v-au fost furate cheile autoturismului, schimbaţi de urgenţă sistemul de închidere. Acelaşi lucru vi-l recomandăm şi la cumpărarea unui autoturism.
  • Sistemele tehnice de alarmă şi siguranţă antifurt sunt o piedică în calea infractorilor. Dacă aveţi posibilitate este recomandat să montaţi astfel de sisteme, apelând la serviciile firmelor specializate.
  • Nu vă adresaţi pentru repararea autoturismului la meseriaşi ocazionai necunoscuţi sau la ateliere neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau bine).
  • Dacă autoturismul dumneavoastră a fost spart de hoţi, anunţaţi imediat Poliţia şi nu umblaţi în interiorul acestuia deoarece, puteţi distruge urme esenţiale necesare prinderii infractorilor.
  • Sursa:I.P.J.C-S
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu