Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 decembrie 2013

Repatrierea unui grup de 3 marinari români

Ministerul Afacerilor Externe informează că vineri, 27 decembrie 2013, au fost repatriați 3 marinari români aflați pe nava RM Pioneer, arestată la data de 22 august 2013 din ordinul Amiralității Malaieziene.
În acest scop, Ambasada României la Kuala Lumpur a păstrat permanent contactul cu
marinarii aflați pe navă și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile malaieziene (maritime, portuare, judiciare, Departamentul de Transporturi, reprezentantul local al Sindicatului Internațional al Marinarilor), managerul navei, WEM Lines Grecia, cât și pe lângă firmele de avocatură ale companiilor creditoare.
Pentru soluționarea cazului marinarilor români de pe nava RM Pioneer, Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a colaborat susținut cu Autoritatea Navală Română și cu Sindicatul Liber al Marinarilor — filiala România, parteneri constanți de dialog în astfel de situații.
Ambasada României la Kuala Lumpur a realizat demersurile necesare în vederea repatrierii în cele mai bune condiții a marinarilor români precum și pentru plata salariilor restante. Aceștia au fost plasați de o companie de crewing din Constanța.
Cu ocazia 'Grupului de Lucru pe tema marinarilor români aflați în situații dificile la bordul unor nave străine' organizat la sediul Departamentului Consular în august 2013, s-a convenit că Autoritatea Navală Română să solicite printr-o circulară tuturor agențiilor românești de intermediere să informeze marinarii asupra situației reale la bordul navei, înainte de îmbarcare, iar aceștia, în baza unei declarații tip, pe proprie răspundere, să accepte îmbarcarea în condițiile date.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă marinarilor români care doresc să lucreze pe nave ale unor proprietari și/sau armatori străini, să se informeze în prealabil asupra situației în care se află navele, asupra litigiilor comerciale în care acestea sunt implicate și să se angajeze prin intermediul unor agenții de crewing cu o bună reputație (care nu au trimis marinari pe nave reținute, sechestrate sau arestate), acreditate de Autoritatea Navală Română.
Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de: Irina M.C. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu