Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 25 decembrie 2013

Atenţie în trafic!


Serviciul Rutier recomandă tuturor participanţilor la trafic să adapteze viteza de deplasare  la condiţiile meteo-rutiere şi să manifeste maximă atenţie.
Din aceste considerente, este foarte important ca înainte de a porni la drum, pe distanţe mai mici sau mai mari, fiecare conducător auto să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece şi să se informeze  în privinţa traseului pe care urmează să îl străbată.
De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră calmă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor.
Nu vă urcaţi la volan până nu verificaţi buna funcţionare a sistemelor de frânare, direcţie şi iluminare. Curăţaţi bine maşina, asigurându-vă că parbrizul, farurile, stopurile şi oglinzilor laterale vă oferă vizibilitate maximă asupra drumului.
Folosiţi pneuri de iarnă, nu înainte însă de a verifica presiunea acestora.
Se recomandă să aveţi în portbagaj un cablu de tractare, vesta reflectorizantă, triunghiul reflectorizant pentru semnalizarea accidentelor, trusa medicală, o lopată pentru îndepărtat zăpadă şi, eventual, un sac cu nisip.
Atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, iar ceaţa este prezentă, prudenţa este factorul esenţial în deplasare. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Pentru un plus de siguranţă se impune mărirea distanţei în mers între vehicule, pentru a putea opri în condiţii optime.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia atunci când intenţionează să traverseze parte carosabilă, să circule numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din parte stângă a drumului, pe sensul său de mers, iar dacă sunt nevoiţi să circule pe marginea rumurilor naţionale, să poarte pe haine o sursă de lumină reflectorizantă vizibilă din ambele sensuri.
Sursa:I,PJ.C-S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu