Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 28 decembrie 2013

Acțiunea de repatriere a unui grup de cetățeni români din Sudanul de Sud

 
  Ministerul Afacerilor Externe informează că în data de 27 decembrie 2013 a fost finalizată acțiunea de repatriere, prin Kenya și Turcia, a unui grup de 15 cetățeni români, aflați de mai multe zile în situație critică pe teritoriul Sudanului de Sud.
Cei 15 cetățeni români făceau parte dintr-o echipă de peste 100 de persoane, în majoritate cetățeni moldoveni, angajați ai unei firme din Republica Moldova, care desfășoară activități lucrative în domeniul construcțiilor în Sudanul de Sud.
Ministerul Afacerilor Externe a fost sesizat asupra acestui caz în data de 18 decembrie 2013 de către Direcția Generală
Consulară din Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, care a cerut sprijinul autorităților române.
Din momentul sesizării în legătură cu situația cetățenilor români din Sudan de Sud, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular a întreprins o serie de demersuri susținute pentru a veni în sprijinul acestora și a înlesni întoarcerea acestora în siguranță în țară.
Dintre numeroasele demersuri efectuate de Ministerul Afacerilor Externe subliniem:
Menținerea legăturii permanente cu Direcția Generală Consulară din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Invitarea în audiență a ambasadorului Republicii Moldova la București, în data de 23 decembrie 2013, pentru a-l informa cu privire la evoluțiile referitoare la evacuarea întregului grup de angajați ai companiei din Republica Moldova.
Contactarea conducerii companiei din Chișinău referitor la situația cetățenilor români, membri ai grupului de angajați ai companiei, blocați în Sudanul de Sud.
Transmiterea unei comunicări  Ambasadei Republicii Sudanului la București prin care a  fost cerut sprijinul autorităților sudaneze pentru repatrierea cetățenilor români din Sudanul de Sud pe teritoriul Republicii Sudan.
Transmiterea de instrucțiuni către Ambasadele României la Khartoum, Sudan, și la Nairobi, Kenya, pentru a face demersuri pe lângă autoritățile statelor de reședință și pe lângă Ambasada Sudanului de Sud pentru a obține sprijinul acestora în vederea identificării rutei optime pentru evacuarea cetățenilor români precum și a restului persoanelor angajate ale companiei din Republica Moldova, aflați în situație critică pe teritoriul Sudanului de Sud.
Facilitarea stabilirii de contacte directe între ambasadele României la Khartoum și la Nairobi și conducerea companiei din R. Moldova.
Ambasada României la Khartoum a întreprins următoarele demersuri:
A transmis comunicări oficiale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Sudan și la Ambasada Sudanului de Sud la Khartoum.
Reprezentantul ambasadei s-a prezentat în audiență la Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Sudan și a solicitat sprijinul autorităților sudaneze pentru repatrierea grupului de cetățeni români și moldoveni.
Reprezentantul ambasadei României la Khartoum a avut o întrevedere cu ambasadorul Sudanului de Sud căruia i-a cerut sprijinul autorităților sud-sudaneze pentru evacuarea grupului de cetățeni români și ai R. Moldova.
S-a coordonat permanent cu conducerea companiei din R. Moldova pentru evacuarea întregului grup din Sudanul de Sud prin Kenya.
Ambasada României la Nairobi a întreprins următoarele demersuri:
A făcut demersuri pe lângă autoritățile kenyene pentru a permite intrarea grupului de cetățeni români și ai R. Moldova din Sudanul de Sud în Kenya și respectiv pentru tranzitarea
acestei țări în vederea repatrierii grupului la București sau Chișinău.
S-a coordonat permanent cu conducerea companiei din R. Moldova pentru evacuarea întregului grup din Sudanul de Sud prin Kenya.
A oferit asistență consulară necesară repatrierii grupului de muncitori români.
Cetățenii români care sunt nevoiți să se deplaseze în Sudanul de Sud sau se află deja pe teritoriul acestei țări, sunt sfătuiți să se adreseze celei mai apropiate misiuni a României și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel coordonatele pentru a putea fi contactați în situații de urgență.
Atragem atenția că pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe există un avertisment de călătorie actualizat, prin care se recomandă cu fermitate tuturor cetățenilor români să evite deplasările  în Sudanul de Sud:  http://www.mae.ro/travel-alerts/23853
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de: Irina M.C. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu