Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 21 decembrie 2013

AUSTRIA: CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI CÂND CĂLĂTORIŢI CU AUTOTURISMUL

Starea generală a infrastructurii rutie re (autostrăzi, drumuri rapide şi drumuri naţionale) este foarte bună.
Dacă vă deplasaţi în landurile Tirol şi Kärnten, informaţi - vă din timp referitor la  condiţiile de trafic (condiţiile meteo nefavorabile conduc deseori la impunerea unor  restricţii de circulaţie).
În Austria este obligatoriu să circulaţi cu farurile aprinse în timpul deplasării.
· Dotarea autoturismului cu pneuri de iarnă În perioada 1 noiembrie  – 15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate  cu pneuri de iarnă.
· Taxele pentru autostrăzi
Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete (“Autobahn
- Vignette”), care  poate fi achiziţionată de la punctele de trece re a frontierei, de la benzinării sau de la  magazinele de difuzare a presei. În prezent, sunt practicate următoarele tarife :
pentru 10 zile  – 10 euro, pentru 2 luni  – 22 Euro, pentru un an  – 73 Euro. Controlul  este asigurat de o structură specializată cun oscuta sub denumirea ASFINAG. Vigneta se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într- un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această obligaţie, riscaţi o amendă în cuantum de 120 euro care trebuie  achitată pe loc
.Începând din ianuarie 2014 va fi int
rodus un nou model al Autobahn
- Vignette de culoarea "Limette" şi va fi cu 2,6 % mai scumpă.
Informaţii suplimentare despre circulaţia rutie
ră obţineţi pe site - ul Clubului  automobilistic austriac ( http://www.oeamtc.at/).
· Limitele maxime de viteză: - 50 km/h în localităţi - 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale - 130 km/h pe autostrăzi.
Există şi porţiuni de drum cu restricţii speciale, marcate corespunzător.
Depăşirea limitelor de viteză se sancţionează  cu amendă contravenţională şi
suspendarea permisului de conducere. În general, plata amenzilor se efectuează în numerar.
· Detectoare radar sau aparatură anti - radar
Folosirea aparatelor anti - radar este interzisă în Austria. Folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar constituie contravenţie, iar sancţiunea prevăzută constă  în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există  posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului. Tot în acest context, atragem  atenţia asupra stării tehnice a autovehiculului cu care vă
deplasaţi pe drumurile din Austria. Poliţia rutieră austriacă a sporit numărul controalelor în ceea ce priveşte  verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere iar dacă se constată că acestea nu  corespund tehnic se apl ică amenda contravenţională cu reţinerea numerelor de  înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere. De asemenea, vă rugăm să acordaţi o atenţie sporită asupra bunurilor personale,  întrucât se constată o rată crescută a furturilor, în special în această perioadă.
...DACĂ VĂ CONFRUNTAŢI CU O SITUAŢIE DEOSEBITĂ:
· În cazul producerii unui accident
În situaţia unui accident uşor, se completează împreună cu cealaltă parte implicată formularul - tip privind producerea accidentului, pus la dispoziţie de
către societăţile  de asigurări. Se vor reţine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat  în accident şi ale societăţii sale de asigurare. În caz de accident grav, la faţa locului se prezintă echipaje atât ale poliţiei, cât  şi  ale  pompierilor şi serviciului de ambulanţă, iar persoanele accidentate sunt transportate cu elicopterul la cea mai performantă unitate medicală din apropiere.
· Numerele de urgenţă la care pot fi apelate autorităţile locale (poliţie,
spital, pompieri)
112  – numărul general de urgenţă
133  - serviciul de urgenţe poliţie
144  - serviciul de urgenţe salvare
122  - Pompieri
120  – ÖAMTC  – serviciul tehnic de urgenţă (pentru depanare şi accidente auto)
Numărul de urgenţă/permanenţă al Ambasadei României la Viena unde pot
suna cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite este
0043-699-117-26-027.
· În cazul pierderii/furtului documentelor de călătorie
În condiţiile în care nu mai sunteţi în posesia unui document de călătorie puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare a Ambasadei Ro mâniei în Austria care vă poate  elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România
.
În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie să declaraţi mai întâi  furtul la poliţia locală.
· Alte recomandări Când călătoriţi în Austria este necesar să vă asiguraţi că:
§ Aveţi un loc de cazare în Austria;
§ Aveţi suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor perioadei de  şedere;
§ Aveţi asigurare medicală corespunzătoare;
§ Aveţi documente corespunzătoare pentru animalele de company ie
deţinute.
§ Suplimentar este recomandabil să încheiaţi o asigurare auto care  să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din Austria !
§ Nu plecaţi la drum fără acte de identitate şi cartea de identitate a  maşinii.
§ Respectaţi regulile de circulaţie şi limitele de viteză legale, inclusiv  prevederile referitoare la obligativitatea purtării centurii de siguranţă!
Pentru informaţii de călătorie suplimentare consultaţi  condiţiile de călătorie pentru Austria postate pe pagina web a MAE, rubrica Sfaturi de
călătorie (http://www.mae.ro/travel - conditions/3670#801) precum şi site- urile locale  http://www.wienkav.at/kav/spital.asp (unităţi medicale în Viena) şi www.avalanches.org (informaţii despre starea pârtiilor şi sezonul avalanşelor). Întrucât Austria reprezintă o destinaţie turistică atractivă pentru sezonul de iarnă
(sporturi de iarnă) atragem în mod deosebit atenţia asupra informării, în prealabil, cu  privire la condiţiile meteo şi a stării drumurilor în zonele cele mai frecventate de către turişti şi anume staţiunile Kitzbuhel, Ischgl, Zell am See,în general cele din zona Alpli şi Tirol unde autorităţile de resort instituie adesea măsuri speciale de protecţie (cu blocarea totală a rutelor) dat fiind pericolul iminent de avalanşă.
În acest context atragem atenţia asupra posibilităţilor limitate de intervenţie (asistenţă şi protecţie consulară) ale oficiului consular pentru situaţiile de acest gen!
Sursa:M.A.E
Publicat de:Irina M.C..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu