Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 23 decembrie 2013

Peste 400 de tineri romi au fost bursieri într-un program de pregătire în domeniul medical

Un număr de 439 de tineri de etnie romă, interesați să urmeze o carieră în domeniul sănătății, au fost în perioada 2011-2013 bursieri ai programului "O generație de specialiști romi în domeniul medical". 
Astfel, 164 de studenți ai facultăților de medicină, farmacie, stomatologie, elevi ai școlilor postliceale sanitare și medici rezidenți de etnie romă au devenit bursieri și au beneficiat de sesiunile de pregătire teoretică și practică acordate de medici cu diferite specializări.
Totodată, 275 de elevi și absolvenți de licee romi au beneficiat de burse și de sesiuni de pregătire la biologie, chimie și fizică pentru susținerea
examenului de admitere în cadrul instituțiilor de învățământ superior din domeniul medical.
De asemenea, peste 1.500 de membri ai comunităților de romi au fost consultați în cadrul proiectelor de voluntariat inițiate și implementate de bursierii programului.
Potrivit președintelui ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, programul de burse și dezvoltare personală a avut două componente de pregătire, cea de mentorat pentru cei care deja studiau în domeniul medicinei și cea de tutorat pentru cei care doreau să studieze în acest domeniu.
"Această bursă este dedicată compensării unei nedreptăți istorice. 400 de tineri romi, care devin specialiști în domeniul medical, ar trebui să însemne un început de normalitate. 400 de tineri romi care au șansa să intre într-o profesie de prestigiu pot să corecteze defectul de vedere al acelor pentru care o asemenea asociere este imposibilă și pot să deschidă un prețios orizont de speranță copiilor romi", a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Mircea Toma. 
...........................................
Mai multe detalii :www.agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu