Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 22 decembrie 2013

Final de proiect pentru 1029 medici si asistenti medicali

 Final de proiect pentru 1029 medici si asistenti medicali
Un nou inceput pentru profesionistii din sanatate
Chiar si pacientii din cele mai mici spitale vor fi tratati dupa cele mai noi ghiduri utilizate in spitalele din Europa
Universitatea de Medicină și Farmacie 'Gr. T. Popa' finalizeaza luna aceasta proiectul 'Formarea profesională în domeniul urgenței medicale și promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătății', în cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane
2007-2013; Axa prioritară 3 'Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor'; Domeniul major de intervenție 3.2 'Formare și sprijin pentru întreprinderi și angajați pentru promovarea adaptabilității', realizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România și SIVECO România.
Proiectul a debutat in 2011 si a avut ca scop cresterea calitatii actului medical in situatii de urgenta prin perfectionarea profesionistilor in sanatate din toate specialitatile care se pot confrunta la un moment dat cu pacienti care necesita interventii de urgenta.
Bilantul proiectului a depasit previziunile echipei de implementare.
Proiectul a oferit suport tehnic si stiintific pentru 1029 medici si asistenti din 3 regiuni geografice ale tarii, regiunea nord-est, nord-vest si Bucuresti, insistandu-se pe formarea medicilor si asistentilor din spitale din afara centrelor universitare, considerandu-se ca si pacientii din localitati mici au dreptul la servicii medicale la standarde europene.
'Ceea ce au invatat cursantii nostri se regaseste in ultimile ghiduri europene de urgente medicale, care vor fi revizuite abia in anul 2015. Viața fiecăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de pregătirea medicilor, a asistenților medicali, iar acestia sunt adesea puși în fața unor cazuri dramatice, de luptă între viață și moarte. Practic, orice medic sau asistent medical, indiferent de specialitate se poate confrunta la un moment dat cu o astfel de situatie. De aceea, întreaga echipă a proiectului și-a concentrat atenția pe îndeplinirea acestui obiectiv specific și anume creșterea competențelor acestor categorii profesionale la standarde europene care vor putea avea același nivel de pregătire cu orice coleg din marile spitale ale Europei', a declarat conf. univ. dr. Dan Zaharia, managerul proiectului.
Cele trei institutii partenere au creat o platforma moderna de studiu, unica la momentul inceperii proiectului si care a constituit ulterior un exemplu de bune practici pentru alte universitati medicale din tara sau din strainatate. A fost creata o platfoma e-learning care a permis cursantilor sa consulte oricand cursurile teoretice sau sa revada scenarii practice de rezolvare a unor urgente medicale, inclusiv cele cardiovasculare, traumatice si pediatrice.
Proiectul și-a motivat astfel cursanții să învețe să folosească în activitatea curentă mijloacele moderne de informare și instrumente TIC care să le ușureze și organizeze munca, în vederea oferirii unor servicii medicale de calitate pacienților și a unui management sanitar la nivel european.
'Cursurile gratuite și creditate de către Colegiul Medicilor, respectiv Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România s-au desfașurat în 11 locații: Iași, Bacău, Moinesti, Botoșani, Cluj-Napoca, Falticeni, Suceava, Gura Humorului, Piatra Neamț, Brașov si Bucuresti, cu medici și asistenți din toate serviciile de urgență din țară, cererea depășind oferta proiectului ceea ce a determinat suplimentarea numarului de cursanți de la 800 la 900, pentru ca in final sa ajungem la 1029 cursanti, incercand astfel sa venim în întâmpinarea solicitărilor acestora. Solicitarile au fost mult mai multe, dar din pacate timpul si resursele financiare nu ne-au permis mai mult. Astfel, cele mai noi informatii medicale, ghiduri de ultima ora in domeniul urgentelor medicale, in format clasic si electronic, au ajuns si in posesia medicilor si asistentilor medicali care lucreaza in unitati sanitare mici. In cazul acestora, formarea profesionala continua a fost pana acum greu accesibila.
Putem spune ca banii proiectului au fost cheltuiti cu folos, iar beneficiarii finali au fost pacientii acestor spitale care vor avea sanse in plus la viata, pentru ca vor fi tratati la fel cu oricare pacient din spitalele europene ', a precizat conf. univ. dr. Dan Zaharia, managerul proiectului.
'Cursantii au beneficiat de experienta unor experți recunoscuți la nivel national si international care au pus la dispozitia lor cele mai moderne metode de studiu și evaluare, tehnologii de ultimă generație și numeroase ore de practică în corelație cu cele mai dificile situații clinice. Cursantii au avut posibilitatea sa exerseze manevre medicale sinonime cu viata pe un simulator care se comporta ca un organism uman. Arata ca un pacient, se comporta la fel si ofera astfel cursantilor posibilitatea sa actioneze ca intr-un caz real, dar fara sa afecteze in vreun fel pacientul. Stan-simulatorul nostru a dat multe batai de cap cursantilor, dar le-a oferit si satisfactia lucrului bine facut. Am pus accentul pe pregătirea practică și am utilizat informație științifică de ultimă oră și ne-am concentrat pe zonele țării în care specialiștii nu au avut anterior acces la formare profesională continuă de nivel european', a precizat conf. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul de formare din cadrul proiectului.
'Finalul proiectului nu va insemna si finalul programului de formare initiat. Am creat o platforma moderna de studiu, cu informatie stiintifica la standarde europene ceea ce ne-a permis sa devenim un exemplu de bune practici pentru altii. Am pus bazele unui centru de simulare performant care va functiona in cadrul UMF Iasi. Toate acestea vor fi in continuare la dispozitia profesionistilor din toate specialitatile medicale. Am organizat trei workshop-uri la Iasi, Bucuresti si Botosani tocmai pentru a afla care sunt nevoile de formare, perfectionare ale medicilor si asistentilor. Asa am reusit sa aflam cum sa continuam proframul nostru, sa il diversificam pentru a raspunde acestora. Profesionistii din sanatate doresc sa fie la curent cu informatia medicala stiintifica de ultima ora, doresc sa se perfectioneze, iar noi ne vom stradui sa le facem accesibil acest lucru' , a subliniat conf. univ. dr. Dan Zaharia, managerul proiectului.
Conf. univ. dr. Dan Zaharia
Manager de proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu