Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 21 decembrie 2013

Primele 12 camere implantabile pentru bolnavii de cancer


 Campania 'Doneaza pentru o cauza' demarata de Asociatia Medisprof cu doua luni in urma tocmai a atins pragul de 12% din targetul pe care si-l propusese. Primii 12 pacienti oncologici, din cei 100 pe care campania doreste sa ii ajute, si-au primit camerele implantabile. Tinand cont de importanta acestor dispozitive medicale si de faptul ca usureaza considerabil tratamentul cu citostatice, Asociatia Medsprof a reusit sa aduca putina bucurie in vietile catorva bolnavi de cancer.
Majoritatea pacientilor clinicii Medisprof au auzit de aceste camere odata ce campania caritabila a fost facuta publica si au sperat sa se afle printre cei 100 care vor beneficia de roadele acestui gest umanitar. Primele 12 camere au fost deja oferite, iar pacientii au fost selectati in functie de o serie de criterii: frecventa administrarilor de citostatice, tipul de reactii adverse locale la aceste citostatice, 'patul venos' al pacientului si posibilitatile sale financiare. Reactiile au fost pe masura asteptarilor, iar declaratiile beneficiarilor impresioneaza prin sinceritate si recunostinta autentica. 'Ma bucur ca voi primi o camera implantabila si vreau sa le multumesc celor ce au contribuit la aceasta campanie. Cu ajutorul lor, venele nu se vor distruge si voi scapa de durere, intepaturi repetate, disconfort in momentul intepaturii si uneori de invinetirea in jurul locului care se inteapa. Voi putea suporta mai bine tratamentul chimioterapeutic, care, cum am mai spus este de durata', marturiseste Konig Cornelia, pacienta a clinicii Medisprof.
In occident, aceste camere implantabile sunt folosite de mai bine de 20 de ani la scara larga, in varii domenii medicale, unde injectarea frecventa este necesara. In Romania, abia de curand au inceput sa fie folosite aceste camere, iar investitia financiara considerabila pe care o presupun (aproximativ 700 lei bucata) ii descurajeaza pe pacientii care ar avea nevoie de ele. 'In domeniul oncologiei, administrarea citostaticelor, in afara de efectul direct pe care il au asupra celulelor cancerigene, afecteaza sistemul venos periferic, pielea si tesutul muscular al pacientilor din cauza punctionarilor repetate. Camerele implantabile scutesc pacientii de suferinte suplimentare, reducand durerea si efectul toxic al chimioterapicelor, diminuand riscul de infectie sau tromboza venoasa si permitand distributia imediata a medicamentelor in sistemul venos central' afirma dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog si membru al Asociatiei Medisprof.
Asociatia Medisprof a fost infiintata in anul 2011 in Cluj Napoca, principalele sale obiective pe parcursul dezvoltarii sale fiind sustinerea si imbunatatirea retelei medicale oncologice din Romania, atat din perspectiva formarii cadrelor medicale, cat si din perspectiva sprijinirii pacientilor. Campania 'Doneaza pentru o cauza', ce are ca obiectiv final oferirea a 100 de camere implantabile bolnavilor de cancer reprezinta doar inceputul unui proiect mult mai cuprinzator marca Asociatia Medisprof. In viitor se doreste sa se ofere constant sprijin financiar si medical pacientilor diagnosticati cu cancer: acces la tratmente si terapii de ultima ora, asigurarea sau decontarea transportului pentru pacientii veniti din afara orasului Cluj-Napoca, precum si alte facilitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu