Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 18 iunie 2024

#SigurantaOnline oferă recomandări de vacanţă în siguranţă: cum să eviţi capcanele online şi tentativele de fraudă

Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului naţional de conştientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări esenţiale pentru utilizatori pentru a proteja datele personale şi financiare în sezonul estival pentru a se asigura că vacanţa de vară este lipsită de griji şi fără incidente neplăcute.

De la evitarea ofertelor prea frumoase pentru a fi adevărate până la utilizarea unor parole complexe şi autentificarea în doi paşi, aceste recomandări ajută utilizatorii să navigheze online în siguranţă în timpul pregătirilor pentru vacanţă:1. Verificaţi site-urile web înainte de a face rezervări.
Înainte de a introduce informaţiile personale pe un site web, verificaţi dacă site-ul este legitim. Căutaţi simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asiguraţi-vă că adresa URL începe cu "https". De asemenea, puteţi verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alţi utilizatori au avut experienţe pozitive sau negative.

2. Alegeţi o agenţie de turism de încredere.
Când vă planificaţi vacanţa, este important să alegeţi o agenţie de turism de încredere şi cu o reputaţie bună. Puteţi cere recomandări de la prieteni sau familie sau puteţi căuta pe internet agenţii cu recenzii pozitive. Asiguraţi-vă că agenţia este licenţiată şi că are o prezenţă online solidă. Informaţi-vă din mai multe surse, de preferat altele decât cele de pe site-urile proprii ale agenţiilor.

3. Fiţi atenţi la ofertele speciale.
Dacă vedeţi o ofertă de vacanţă care pare prea bună ca să fie adevărată, probabil este o înşelătorie. Infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele şi a le fura banii sau informaţiile personale. Fiţi sceptici faţă de ofertele care promit cazare de lux la preţuri foarte mici sau excursii gratuite.

Evitaţi să accesaţi link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) şi nu completaţi datele personale sau bancare pe acestea. Atacurile de tip phishing deseori pot fi recunoscute după greşeli de scriere/exprimare. Astfel de mesaje provin din surse anonime. Dacă primiţi un astfel de mail, trebuie şters.

4. Folosiţi autentificarea în doi paşi
Când faceţi rezervări online, utilizaţi o metodă de plată sigură. Asiguraţi-vă că aveţi activată autentificarea în doi paşi prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoşti (codul PIN, parola), ceva ce deţii (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) şi ceva ce îţi aparţine (amprenta, recunoaşterea facială).

5. Protejaţi-vă dispozitivele.
Asiguraţi-vă că dispozitivele dvs. sunt protejate cu un software antivirus şi anti-malware actualizat. De asemenea, utilizaţi o parolă puternică pentru a vă conecta la contul dvs. de e-mail şi la alte conturi online.

6. Evitaţi utilizarea reţelelor publice de WI-FI.
Reţelele WI-FI publice pot fi nesigure, aşa că evitaţi să le utilizaţi pentru a accesa informaţii sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Dacă trebuie să utilizaţi o reţea Wi-Fi publică, utilizaţi o conexiune VPN (reţea privată virtuală) sau vă puteţi configura propriul hot-spot wireless.

7. Manifestaţi o atenţie suplimentară la plăţile efectuate cu cardul şi la folosirea ATM-ului.
Alocaţi-vă timp pentru a examina activitatea bancară - verificaţi tranzacţiile suspecte. Dacă depistaţi ceva ciudat la ATM, nu mai folosiţi acel aparat, nu permiteţi fotocopierea cardului şi acoperiţi ecranul ATM-ului când introduceţi PIN-ul.

8. Fiţi atenţi la ceea ce postaţi pe reţelele de socializare.
Nu postaţi informaţii despre vacanţa dvs. pe reţelele de socializare şi evitaţi partajarea locaţiei public. Revizuiţi setările de confidenţialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informaţii pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracţiuni.

9. Raportaţi frauda.
Dacă sunteţi victima unei fraude online, raportaţi-o imediat autorităţilor depunând o plângere oficială la Poliţie. De asemenea, informaţi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Proiectul naţional de educaţie digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice. #SigurantaOnline este o iniţiativă a Poliţiei Române, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi Asociaţiei Române a Băncilor, la care s-au raliat şi alte entităţi public-private.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu