Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 iunie 2024

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.
EcoChem Summer University
În perioada 14-24 iulie 2024, Liga Studenților Chimiști din Timișoara în parteneriat cu Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, organizează a doua ediție a universității de vară EcoChem Summer University, a cărui scop este de a le arăta elevilor de liceu din clasele a X-a și a XI-a cum se desfășoară o zi din viața unui student la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara.
Acest proiect constă într-o tabără de vară, unde elevii vor participa la cursuri și laboratoare în cadrul a 4 subiecte de studiu din domeniul chimiei și mediului și vor efectua vizite la firme partenere din domeniu.
o „Viitorul energiei: exploatarea potențialului hidrogenului ca vector de energie” susținut de decan ș.l. dr. ing. Dan Mircea & asist.dr.ing. Duca Delia - domeniul electrochimiei;
o „Gusturi și arome în laboratorul de chimie: explorarea analizei senzoriale în știința alimentației” facilitat de ș.l.dr.ing. Ordodi Valentin - domeniul automatizărilor și ingineriei produselor alimentare;
o „Tehnici și metode de tratare și epurare a apei: de la concepte de bază la practici avansate” susținut de ș.l.dr. ing. Pop Aniela - domeniul ingineriei mediului;
o „Valorificarea inteligentă a deșeurilor: producerea materialelor de mare utilitate” facilitat de conf.dr. ing. Lazău Radu & drd.ing. Rus Cristiana – domeniul materialelor oxidice.
În programul liceenilor vor fi prevăzute și activități în cadrul cărora aceștia vor avea ocazia să socializeze și să se simtă bine.
Participanții vor beneficia atât de baza materială a facultății, cât și de cea a Universității Politehnica Timișoara, fiindu-le asigurată cazarea în căminele UPT și trei mese pe zi la cantina universitară. La sosire vor primi un goodie bag și vor avea parte de multe alte surprize pe perioada întregului proiect.
Înscrierile se fac până în data de 26 iunie 2024, completând formularul: https://forms.gle/ZEuFH44AbsL78MEB7
Electronics Summer University (ESU)
Electronics Summer University (ESU) este o Universitate de Vară dedicată elevilor de clasa a XI-a și este organizată de Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații (LSFETc) în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale (ETcTI), Nokia, Continental, Kimball Electronics, Savnet și Forvia Hella.
Participanții vor avea parte de cursuri și laboratoare interesante predate de profesorii din UPT, dar și de workshopuri la diferite companii din Timișoara, unde vor avea ocazia să vorbească cu oameni de succes din domeniu și să își facă o idee despre ce se întâmplă după terminarea studiilor medii.
Cum studenția nu înseamnă doar muncă și studiu, voluntarii organizează multe activități distractive pentru a cuprinde întreaga experiență. Olimpiada Trăsniților, Treasure Hunt și multe seri sociale sunt gândite pentru a dezvolta participanții pe plan personal, fiind zeci de activități surpriză pregătite pentru a simula întrutotul viața de student.
Perioada de desfășurare a proiectului este 21 august - 3 septembrie 2024. Timp de două săptămâni, 100 de participanți vor fi cazați în căminele UPT, unde vor putea cunoaște campusul studențesc.
Participarea la proiect este gratuită. LSFETc https://esu.lsfetc.ro/asigură mesele, cazarea și necesarul pentru activități. Perioada de înscriere este 27 mai - 30 iunie 2024. Pe site-ul ESU: https://esu.lsfetc.ro/, se găsesc toate detaliile necesare înscrierii, documentele și formularul.


Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu