Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 iunie 2024

 
Pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale în incinta aeroporturilor, în zona terminalelor Schengen, poliţiştii de frontieră efectuează permanent acţiuni poliţieneşti punctuale pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor. Aceste acţiuni se realizează împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, care utilizează dispozitive mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC, aplicaţie conectată la bazele de date ale autorităţilor române şi a celor din Spaţiul Schengen.

Aplicaţia este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră.

Astfel, în această săptămână, poliţiştii de frontieră au efectuat peste 33.000 de verificări în aplicaţia eDAC, pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor.

CONSTATĂRI DIN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

O echipă formată din doi poliţişti de frontieră din cadrul P.P.F. Henri Coandă a legitimat în zona terminalului Schengen a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti o femeie care intenţiona să călătorească în direcţia Roma-Italia. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că documentul de identitate prezentat este anulat din data de 29.09.2022. Persoanei i-a fost reţinută cartea de identitate emisă de autorităţile române, iar femeia a renunţat la călătorie întrucât nu se mai afla în posesia unui alt document de călătorie valabil.

În aceeaşi perioadă, echipe mixte au interceptat şi legitimat un cetăţean din India şi unul din Sri LAnka în zona Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti. În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că aceştia se află în şedere ilegală pe teritoriul României, contractele de muncă fiind încetate. Bărbaţii au fost preluaţi de echipe operative din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru luarea de măsuri legale.

O patrulă de pe Aeroportul Cluj-Napoca formată din doi poliţişti de frontieră a legitimat în zona publică a terminalului de plecări Schengen trei persoane, doi bărbaţi o femeie, toţi cetăţeni Sri Lanka, care urmau să călătorească către Varşovia-Polonia. În urma verificărilor în aplicaţia eDAC s-a constatat faptul ca aceştia se află în şedere ilegală. Persoanele au fost predate Serviciului pentru Imigrări Cluj pentru dispunerea măsurile legale.

În urma unui control efectuat cu ocazia debarcării pasagerilor dintr-o cursă venită din direcţia Istanbul-Turcia, o echipă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a constatat faptul că un bărbat care s-a legitimat cu un paşaport Italia nu este persoana din documentul prezentat la control. Asupra persoanei nu au fost descoperite alte documente care să ateste identitatea persoanei, iar persoanei în cauză nu i s-a permis intrarea în ţară şi a fost înapoiată de către compania transportatoare în direcţia Istanbul.

Echipele mobile din cadrul Aeroporturilor Henri Coandă Bucureşti, Timişoara şi Baia Mare au mai constatat faptul că treisprezece cetăţeni români minori care intenţionau să călătorească în diferite state din spaţiul Schengen, nu îndeplineau condiţiile legale pentru ieşirea din ţară (lipsă procură din partea celuilalt părinte, documente expirate sau anulate). Acestora nu li s-a permis continuarea călătoriei, iar însoţitorii, respectiv mamele, au renunţat la călătorie.

Reamintim pe această cale care sunt documentele necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori, în funcţie de situaţie:

Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:

Document de călătorie valabil.
Acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi.
Acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele.
Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens.
Doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:
Document de călătorie valabil.
Acord din partea ambilor părinţi.
Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu