Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 1 iunie 2024

Lumea Copiilor în Universul Politehnicii, la Poli Kids Fest

Mii de copii, însoți de părinți sau bunici au venit sâmbătă, 1 iunie 2024, pe Stadionul Știința și în parcul din spatele Facultății de Mecanică, la Poli Kids Fest, petrecerea specială organizată de Universitatea Politehnica Timișoara pentru cei mici și nu numai.

Iar copiii au descoperit, cu această ocazie, că Universul Politehnicii este la fel de fascinant ca Lumea Copiilor. Laboratoarele Politehnicii s-au dovedit deosebit de atractive pentru copiii care au văzut cu ochii lor cum funcționează un motor, cum se toarnă piese metalice în forme dorite de ei, cum se scanează 3D și cum se realizează obiecte imprimate 3D sau gravate cu laser, cum se construiește un pod, cum funcționează energia solară sau cea pe bază de hidrogen, au fost încântați de experimentele de chimie, de jocurile cu trenulețe sau roboței, de realitatea virtuală, Inteligența Artificială și recunoașterea imaginilor, de mașinile de Formula Student.

Atelierele creative organizate de facultățile de profil, de Biblioteca UPT, de Centrul MV Sci-Art și activitățile sportive și recreative asigurate de Departamentul de Sport UPT au fost și ele asaltate de copiii dornici de distracție.

Astfel, chiar dacă vremea nu a permis ridicările cu balonul cu aer cald, care a așteptat pe stadion întreaga zi oprirea vântului, cei mici au avut de ales între o multitudine de activități distractive, pe lângă ateliere organizate de facultățile și departamentele UPT sărbătoarea copiilor beneficiind, pe tot parcursul zilei, de petreceri cu mascote, face-painting, pinata, tobogane, carusel, trambuline, cabină foto, tonete cu fast-food, înghețată, clătite și răcoritoare.

Nu în ultimul rând, Echipa Veselă le-a oferit copiilor spectacole de teatru (Greierele și furnica, Pisici pentru pitici) și de magie, completând astfel o zi memorabilă, care să le rămână copiilor în amintire.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu