Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 9 iunie 2024

CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN


INFORMARE DE PRESĂ


În județul Caraș-Severin, de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral. 

Datele centralizate, cu o oră înainte de încheierea oficială a urnelor, arată că procesul de vot s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără a fi perturbat de incidente grave. 

Reamintim faptul că astăzi, peste 1.200 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Caraș-Severin au fost implicați în misiuni de menținere a ordinii publice, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea incidentelor electorale.

Până la ora 21.00 au fost înregistrate 7 infracțiuni și 7 fapte de natură contravențională în legătură cu procesul electoral. 

Mulțumim alegătorilor și competitorilor electorali care au respectat normele legale privitoare la procesul electoral și ne reafirmăm angajamentul de a manifesta în continuare obiectivitate și profesionalism în îndeplinirea sarcinilor ce ne revin în contextul alegerilor.   

După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții birourilor electorale a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene.

Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o impune.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!



.............
 
La nivelul judeţului Caraș-Severin, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite, la cele 364 de secții de votare din județ.
 
Până la acest moment nu au fost sesizate incidente electorale sau de natură a afecta desfășurarea procesului de votare.
 
4 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, cu drept de vot, și-au exercitat dreptul la vot prin intermediul urnei mobile. Procesul s-a derulat fără incidente.
 
De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 20 de incidente sau fapte ilegale în context electoral.
 
Cele mai frecvente sesizări au vizat continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale - 8 sesizări, afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale - o sesizare, posibile fapte de corupere a alegătorilor și fraudă la vot-5 sesizări, precum și alte incidente și infracțiuni în context electoral.
 
Efectivele MAI au aplicat 8 sancțiuni contravenționale și au întocmit 9 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.
 
Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.
 
Informații pe care trebuie să le cunoașteți:
 
Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
 
Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.
 
Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: *împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.*
 
În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
 
Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.
 
Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!
 
CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN
 Informare de presă

De la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Caraș-Severin au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral. 

Astăzi, în județul Caraș-Severin au fost semnalate 15 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea,12 nu s-au confirmat.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, dintre care una cu amendă, și au fost întocmite 2 dosare penale.


Permiteți-mi să vă dau câteva exemple:

1. La o secție de vot din comuna Berzovia, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, aflat într-o mașină oprită în apropiere de o secție de vot, oferă bani alegătorilor. Polițiștii au găsit asupra bărbatului aproximativ 3.000 de lei precum şi mai multe liste cu persoane de pe raza localității respective.  A fost condus la sediu și au fost întocmite acte procedurale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor. 
   
2.   Într-un alt caz, polițiști de la Poliția Orașului Bocșa s-au sesizat din oficiu despre faptul că un bărbat și fotografiat buletinele de vot după exercitarea dreptului la vot, având în telefonul mobil două fotografii cu buletinele de vot. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 600 de lei.

În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate peste 150 de persoane cu aproape 100 de vehicule, fiind aplicate 10 sancțiuni contravenționale și constatate 2 infracțiuni, una privind conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor sau a altor substanțe și una privind conducerea unui autovehicul de către o persoană care avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. 

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu