Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 11 iunie 2024

Atenție: COD PORTOCALIU, valabil pentru județul Caraș-Severin!

Administrația Națională de Meteorologie a emis o Avertizare COD PORTOCALIU – valabilă în intervalul 03 iunie, ora 1200 – 4 iunie, ora 300. În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină.   În intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat vor depăși  30...40 l/mp

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 ▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 ▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/ canalele de colectare a apei;

 ▪ în măsura în care este posibil, dacă vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;

 ▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪ construiți bariere (din saci de nisip) pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

▪ evacuați animalele şi bunurile de valoare în locuri sigure (de refugiu), dinainte stabilite.

        Pentru gestionarea optimă a posibilelor situații de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate, au fost transmise înștiințări tuturor comitetelor locale, fiind dispuse măsuri privind instituirea serviciului de permanență la sediile primăriilor, avertizarea populaţiei potrivit situaţiei prognozate, precum și organizarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă în vederea asigurării intervenţiei oportune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu mijloacele tehnice şi echipamentele din dotare pentru limitarea efectelor.

De asemena, se monitorizează starea cotelor apelor din județul Caraș-Severin în vederea asigurării unui răspuns prompt în cazul înregistrării unor situații deosebite.

Recomandăm tuturor cetățenilor să fie precauți și să respecte măsurile de siguranță în astfel de situații. Dacă sunteți martorul unei situații de urgență, vă rugăm să sunați imediat la numărul unic de urgență 112. Echipajele noastre vor fi prompt mobilizate pentru a vă ajuta în cel mai scurt timp.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu