Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!duminică, 2 iunie 2024

Materiale avansate și tehnologii de ultimă oră, prezentate la cea de a X-a conferință internațională AMS de la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 30 mai - 1 iunie 2024, cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale Advanced Materials and Structures - AMS 2024. Evenimentul, organizat de Departamentul de Ingineria și Fabricarea Materialelor și Departamentul de Mecanică și Rezistența

Materialelor de la Facultatea de Mecanică a UPT, cu sprijinul Fundației Politehnica, Academiei de Științe Tehnice din România și Academiei Române - Filiala Timișoara, a inclus sesiuni plenare, prezentări și evenimente sociale, concentrându-se pe subiecte precum materiale avansate, tehnologii de fabricație și metode numerice.

Conferința a reunit cercetători și specialiști din Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Serbia și România, care au prezentat 65 de lucrări, în plen și pe 4 secțiuni, abordând subiecte din domeniile: Materiale avansate - materiale amorfe, nanostructurate, compozite, materiale celulare, biomateriale etc; Ingineria suprafețelor; Fabricare modernă, fabricație aditivă, îmbinări și tehnologii de reciclare; Deteriorarea materialelor în cazul acțiunilor dependente de timp (oboseală, fluaj, impact, coroziune); Tehnici de calcul pentru materiale și structuri avansate de inginerie.

În deschiderea conferinței, decanul Facultății de Mecanică a UPT, prof.univ.dr.ing. Dragoș Uțu, care a fost și moderator al evenimentului, a vorbit, în salutul adresat participanților, despre istoricul facultății, una dintre cele mai vechi și cu o bogată tradiție din Politehnică.

Tot în deschidere, chairman-ul conferinței, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, a adresat participanților mesajul de salut din partea Comitetului de organizare, a trecut în revistă istoricul AMS, a cărei primă ediție a avut loc în 1998, exprimându-și și satisfacția pentru temele și domeniile noi abordate de actuala ediție.

Mesajul de salut din partea conducerii Universității Politehnica Timișoara a fost adresat de prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, care a prezentat multitudinea de conferințe internaționale de anvergură organizate de UPT, dovadă a valorii și recunoașterii activității de cercetare avansată din Politehnica timișoreană.

Lucrările AMS 2024 au fost găzduite de Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, iar ultima zi a inclus și o deplasare la Facultatea de Inginerie din Hunedoara a UPT, unde au fost prezentate lucrări atât în plen, cat și pe secțiuni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu