Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 10 iunie 2024

Notificări emise către 484 de tineri fermieri pentru acordarea finanțării prin submăsura 6.1

Ca urmare a suplimentării fondurilor disponibile cu 20,84 milioane de euro pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor femieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) și a publicării pe pagina de internet www.afir.ro a Rapoartele de selecție suplimentare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a inițiat procedura de notificare în vederea contractării proiectelor aflate pe lista proiectelor eligibile fără finanțare și rămase în așteptare.

Conform Rapoartelor de selecție suplimentare aferente sesiunii 2021, primesc finanțare 484 de tineri fermieri, din care 394 de tineri sunt din zona non-montană, valoarea publică a proiectelor depuse fiind de 16,72 milioane de euro. Totodată, alți 90 de tineri din zona montană vor primi fonduri în valoare de 4,11 milioane de euro pentru a se instala ca fermieri.

Precizăm că proiectele selectate vor fi finanțate sub rezerva îndeplinirii unor condiții minime de eligibilitate. Astfel, în vederea contractării, solicitanții trebuie să figureze în ONRC și la APIA cu forma de organizare prin care au solicitat sprijinul, cu dimensiunea minimă eligibilă, precum și cu pragul minim exprimat în S.O. conform sprijinului aprobat în Raportul de selecție din 2021.

O altă condiție este aceea ca solicitantul să nu fie selectat pentru finanțare prin alte submăsuri sau intervenții din PNDR 2020, Tranziție 2021-2022 și PS 2027 – în mod special prin  intervenția DR-30 din actuala programare și prin linii de finanțare similare submăsurii 6.1 din cadrul Grupurilor de Acțiune Locală.

Având în vedere că AFIR va efectua ultimele plăți prin PNDR 2020 până la data de 31 decembrie 2025, este necesar ca solicitantul să implementeze Planul de afaceri până la cel târziu la 30 septembrie 2025.

În cazul în care, după verificarea de către experții AFIR, se constată nerespectarea condițiilor de eligibilitate menționate anterior, proiectele respective vor avea statutul de contract neîncheiat și nu vor mai primi finanțare.

Reamintim că sprijinul acordat prin submăsura 6.1 este 100% nerambursabil, valoare finanțării fiind cuprinsă între 40.000 de euro și până la 70.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației și de tipul investiției propuse și se acordă în două tranșe, în baza unui plan de afaceri.

După finalizarea tuturor etapelor procedurale de notificare a solicitanților și verificări administrative, proiectele depuse de tinerii fermieri vor intra în etapa de contractare.

Rapoartele de selecție suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet www.afir.ro, la secțiunea Rapoarte, accesând link-ul Selectie – NOUL Portal AFIR - informații PS PAC, depunere Online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu