Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 4 iunie 2023

VIOLENŢA DOMESTICĂ, ÎN ATENŢIA POLIŢIŞTILOR



În primele 4 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 4.075 de ordine de protecţie provizorii, 1.707 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

La nivel naţional, în primele 4 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 6,7%, faţă de primele 4 luni ale anului 2022, de la 16.667 la 17.792 de fapte.

Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au "lovirea sau alte violenţe" - 62% (10.894 de fapte), ,,ameninţarea" - 12% (2.036 de fapte), "abandonul de familie" - 10% (1.672 de fapte), "nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie" - 7% (1.304 fapte) şi "nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului" - 4% (670 de fapte), acestea, împreună, reprezentând 95% din total.

După locul comiterii, 14.686 au fost comise la domiciliu şi 3.106 în spaţiul public.

În primele 4 luni ale anului 2023, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (18.603) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (17.397).

Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 3.399 sunt bărbaţi, 12.334 sunt femei, iar 2.870 sunt minori.

În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 3.674 de ordine de protecţie, 1.707 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

4.013 ordine de protecţie au fost emise la solicitarea victimelor, 318 la solicitarea procurorului şi 312 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 1.304 infracţiuni, cu 31% mai multe faţă de perioada similară a anului 2022, dintre care 837 în mediul urban şi 467 în mediul rural.

La nivel naţional, au fost emise 4.075 de ordine de protecţie provizorii, 1.707 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie.

Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 3.620 au fost confirmate de unităţile de parchet (89%).

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 256 de infracţiuni.

Numărul mai mare de infracţiuni de violenţă în familie indică faptul că victimele acestor fapte au din ce în ce mai multă încredere să se adreseze Poliţiei Române, pentru ajutor.

În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2023, la nivelul D.G.P.M.B. şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unităţi care au intrat în etapa I a Proiectului Pilot pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 1.175 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 797 de ordine de protecţie provizorii şi 378 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).

În 151 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura "obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere", reprezentând 13% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

În 656 de situaţii, victima a refuzat monitorizarea electronică în cadrul măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu.

În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, au fost înregistrate 154 de infracţiuni, dintre care 9 de distrugere, 125 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 20 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.

Pentru 13 dintre bănuiţii acestor infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 6 de reţinere, 3 de arestare preventivă şi 4 de control judiciar.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu