Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 1 iunie 2023

Copiii din sistemul de protecţie vorbesc împotriva traficului de copiii!



Astăzi, de Ziua Copilului, au fost desemnaţi cei 15 câştigători ai concursului de mesaje împotriva traficului de copiii la care au participat peste 170 de copii din sistemul de protecţie.

Concursul a fost organizat de Asociaţia Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB) şi Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO), în cadrul proiectului "PACT.Co- Prevenire, Advocacy şi Conştientizare împotriva Traficului de Copii". Lucrările micilor artişti au constat în desene, mesaje scrise şi montaje video, fiind postate şi vizualizate timp de două săptămâni pe pagina de socializare a proiectului, loc unde au putut fi votate şi distribuite de public.

În cadrul proiectului PACT.Co, organizatorii şi-au propus informarea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie din cadrul a 20 de DGASPC-uri din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bistriţa, Maramureş, Iaşi, Bacău, Vrancea, Vaslui, Galaţi, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Mureş, Alba, Prahova, Buzău, Bucureşti - Sectoarele 1 şi 6, şi Giurgiu cu privire la metodele de racolare şi efectele traficului de persoane prin intermediul unor poveşti reale ale unor victime ale traficului de minori în scopul prevenirii acestui fenomen.

De remarcat că în timp ce copiii înţeleg pericolul şi efectele dezastruoase ale traficului de persoane, membri Camerei Deputaţilor au amânat, din nou, votul la proiectul de lege pentru protecţia minorilor în faţa agresorilor sexuali care prevede introducerea pragului de vârstă de 16 ani pentru consimţământ valid si care ar oferi protecţie copiilor. Doar în primele patru luni ale acestui an, 1691 de copii au fost victime ale violului, agresiunii sexuale sau ale infracţiunii de act sexual cu un minor.

Cele 15 lucrări câştigătoare au fost realizate de:

1. Andriescu Marian, Crăciun David, Valache Gheorghe, Pintilie Alexandru, Plesca Ionuţ, Racoviţă Alexandru, Coropcă Aurora, Pleşca Paula, Tighiliu Ana Lorena - Judeţul Botoşani

2. Moldovan Paula, Romanaţi Cristina, Măhălean Andra, Kalanyos Cristiana şi Gheorghe Dayana - Judeţul Bistriţa Năsăud

3. Oprea Samuel Şerban şi Oprea Cristian Octavian - Judeţul Mureş

4. Gereş Diana Petra, Judeţul Satu Mare

5. Ilie Maria şi Mihai Roxana, Bucureşti Sector 1

6. Krisan Andreea, Judeţul Cluj

7. Adam Patrisia, Rus Anca, Marcu Ciprian şi Lingurar Claudia, Judeţul Bistriţa Năsăud

8. Iasmina, Bucureşti Sectorul 1

9. Gangal Maria, Judeţul Mureş

10. Mureşan Mirabela, Judeţul Cluj

11. Stroe David Mihai, Judeţul Prahova

12. Szathmari Eniko, Judeţul Mureş

13. Atomei Giulia, Judeţul Bacău

14. Varga Anamaria, Judeţul Satu Mare

15. Monica Moraru, Bucureşti Sector 6

Lucrările câştigătoare pot fi vizualizate pe siteul www.bucovinainstitute.org/concurs-pact

Acest demers a avut loc în cadrul proiectului PACT.CO- Prevenire, Advocacy, Conştientizare împotriva Traficului de Copii, derulat de Asociaţia Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociaţia Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătăţirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acţiuni de watchdog, de advocacy pentru modificarea cadrului de politici publice la nivel naţional şi regional, de conştientizare a victimelor/potenţiale victime, de pregătire a profesioniştilor din sistemul de protecţie a copilului.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesaţi www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informaţii despre Granturile SEE şi Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu